Abdullah Gül'ün darbe komisyonuna verdiği yanıtlar
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na gönderdiği 9 sayfalık yanıta NTV ulaştı. "Siyaset-devlet hayatımda bu yapıyla ilişkim olmadı" diyen Gül, 2012'deki MİT krizi ve 2004'teki MGK toplantısıyla ilgili de dikkat çekici açıklamalar yaptı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na gönderdiği metnin ayrıntılarına NTV ulaştı. Gül 27 soruya, 9 sayfalık yanıt verdi.
Abdullah Gül, ''Gerek siyaset öncesi gerek siyaset-devlet hayatımda bu yapıyla veya lideri olan şahısla bir ilişkim olmadığı cihetiyle haklarında ne şahsi tecrübeye ne de kayda değer bir bilgiye sahip değilim. 12 Eylül 2010 anayasa referandumunda bu yapıya bağlı olduğu bilinen bazı yayın organlarının aşırı ve saldırgan propagandaları beni ilk rahatsız eden hususların başında geldi'' ifadelerini kullandı.
Gül, komisyonun "7 Şubat 2012'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye gitmesinde bir sakınca olmadığını telkin ettiniz mi?" sorusuna, "Ona o gün sahip çıkan tek kişi bendim" yanıtını verdi.
Abdullah Gül şu ifadeleri kullandı:
"O gün kendisine tek sahip çıkan bendim ve kesinlikle savcılığa gitmemesi gereğini tembihledim. Ben bu grubun üyelerinin, devlet kurumları içerisinde bir dayanışma halinde bulunduklarını, MİT Müsteşarı’nın sorguya çağrılması ile ilgili savcı değişikliğinin HSYK'da kilitlenmesi üzerine net olarak gördüm. 17-25 Aralık sürecinde ise bunun tamamen organize bir hareket olduğuna dair kanaatim pekişmiş oldu."
11. Cumhurbaşkanı, 17-25 Aralık dönemine denk gelen, gazeteci Fehmi Koru'nun ABD ziyareti ile ilgili soruyu da yanıtladı: ''Gazetecilik hayatından dolayı bu yapıyla ilgili bilgisine güvendiğim Fehmi Koru'yu davet ederek konuşmam üzerine kendisinin ABD'ye gidip meseleyi etraflıca araştırma hususu gündeme geldi. Fehmi Koru'nun, ABD'ye gitmeden önce Sayın Başbakan ile yaptığı görüşmeyi komisyonunuza anlattığını takip ettim.''
Peki Abdullah Gül'e FETÖ'yü tehdit olarak gören bir rapor sunuldu mu? Gül, 2004 yılındaki MGK'da dönemin Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Özkök'ün bu yapı üzerine dikkat çektiklerini hatırladığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
''Öte yandan, devletin sivil-asker güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından “Fetullah Gülen yapılanması” başlıklı bir rapor şahsıma sunulmadığı gibi FETÖ/PDY hakkında kapsamlı bir rapor iletilmesi söz konusu olmamıştır."
Gül, YAŞ toplantılarındaki terfilerde, ağırlıklı olarak TSK'nın kurallarının, genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının atanmasında ise inisiyatif kullandığını belirtti.
15 Temmuz darbe girişimi için, 28 Şubat tecrübelerini hatırlatan Gül, "Darbe teşebbüsünden bazı müttefiklerimizin habersiz olması mümkün değil" dedi.
- Etiketler :
- Haberler -
- son dakika
- Türkiye