"Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak"
NASA Piroteknik Sistemler Mühendisi Oğuz, "Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." dedi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Piroteknik Sistemler Mühendisi Sırrı Oğuz, "Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." dedi.
NASA’daki tek üst düzey Türk mühendis olan Oğuz, İnönü Üniversitesi tarafından Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), Malatya Teknopark ile Yeşilyurt Belediyesinin desteğiyle düzenlenen "ROBOCOT Malatya 2017 Bilim Şenliği"nde konuştu.
2008’den itibaren dört yıl boyunca Mars için hazırlanan Orion uzay aracının sistem mühendisliğini yaptığını belirten Oğuz, "Orion'un en yakın görevi Mars'a insanlı ilk uçuşu yapmak olacak. Mevcut teknoloji ile Mars'a gidebilirsiniz ama dönemezsiniz. 2030'dan önce Mars'a insanın gitmesi imkansız. Daha doğrusu gidebilir ama dönemez. Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Orion üç kişilik mürettebatla Mars'a altı ay sürecek ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Mürettebat çalışmalarını tamamladıktan sonra yine altı aylık bir yolculukla dünyaya dönecek. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." diye konuştu.
Oğuz, NASA’nın üç özel şirkete uzaya insan ve kargo taşıyacak uzay aracı yapma yetkisi verdiğini, o şirketlerden Sierra Nevada'nın sahibinin ise Türk bir çift olduğunu ifade etti.
Sierra Nevada şirketine ait Dream Chaser adlı uzay aracının şimdilik sadece kargo taşıma yetkisinin bulunduğunu bildiren Oğuz, ancak birkaç yıl içinde insanlı uçuş izni de alacağını bildirdi.
"ROKETSAN UZAY ÇALIŞMALARI İÇİN ROKET YAPABİLECEK KAPASİTEYE SAHİP"
Türkiye'deki uzay çalışmalarını da değerlendiren Sırrı Oğuz, özellikle Roketsan'ın çok ileri düzeyde projelerinin bulunduğunu altını çizdi.
Oğuz, şunları kaydetti:
"Bu başarıyı Roketsan uzmanlarının yazdıkları makalelerde, verdikleri konferanslarda görüyoruz. ABD'de uzay çalışmaları ile ilgili makaleleri değerlendiren benim de içinde bulunduğum 30 kişilik bir kurul var. Kurulun benim dışımdaki tek yabancı üyesi Roketsan Piroteknik Sistemler Tasarım Müdürü Suzan Koç. Bu bile tek başına Rokatsan için önemli bir gurur kaynağı. Roketsan isterse uzay çalışmaları için roket yapabilecek kapasiteye sahip."
- Etiketler :
- Haberler -
- Uzay