Akıllı telefonlarda geçirilen süre ile kötü ruh sağlığı arasında ilişki yok
İngiliz araştırmacılar, akıllı telefonlarda geçirilen süre ile anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ortaya koydu. Android ve iPhone kullancıları üzerinde yapılan çalışmada, sanılanın aksine sosyal medyada harcanan sürenin, insanların akıl sağlığına zarar vermediği belirtildi. Bilim insanları, ayrıca corona virüs pandemisi (Covid-19) döneminde sosyal medya ve diğer mesajlaşma uygulamalarının insanların aile üyeleri ve arkadaşları ile iletişimini sürdürmesine olanak tanıyarak, onları karantinanın olumsuz etkisine karşı koruyabileceğini açıkladı.
İngiltere’de yer alan Lancaster ve Bath üniversiteleri tarafından yapılan yeni bir çalışmada, telefonlarla geçirilen süre ile depresyon ve anksiyete arasında anlamlı bir ilişkinin kurulamadığı açıklandı. Araştıramcılar, şiddetli depresif semptomlara sahip kişilerin, diğer insanlardan daha fazla ekranda vakit geçirmediğini ifade etti.
Bununla birlikte, bilim insanları sosyal medya ve diğer uygulamalarda geçirilen süreden ziyade insanların teknolojiye karşı duyduğu endişelerin böyle bir kaygıya yol açtığını belirtti.
TEKNOLOJİNİN GERÇEK ETKİLERİ İLE ONA KARŞI DUYULAN KORKU BİRBİRİNDEN FARKLI
Lancaster Üniversitesi Psikoloi Bölümü’nden çalışmanın yazarı Heather Shaw, “Gerçek akıllı cihaz kullanımının etkileri ile, insanların teknoloji hakkındaki endişelerini birbirinden ayrı düşünmemeiz gerekiyor. Çünkü, ruh sağlığı sorunları ile akıllı telefon kullanımı arasında kayda değer ilişkiler blulunmuyor” ifadelerini kullandı.
245 KULLANICI DEĞERLENDİRİLDİ
“Technology, Mind, and Behavior” adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma kapsamında, bilim insanları 46’sı Android ve 199’u iPhone kullanıcılarından oluşan 245 akıllı telefon sahibinin ekranda geçirdiği süreyi ve kullandıkları uygulamaları analiz etti. Bir hafta sonra kullancıların depresyon ve anksiyete seviyelerini ölçen bir anket yapıldı.
Daha önceki çalışmaların sonuçlarının aksine, telefonda harcanan vaktin zayıf ruh sağlığıyla bağlantısı bulunamadı.
DEPRESYON VE ANKSİYETEYE SAHİP OLANLAR DİĞERLERİNDEN DAHA FAZLA AKILLI TELEFON KULLANMIYOR
Shaw, “Bulgularımız, bir insanın günlük ekran süresinden onun aksiyete, depresyon ya da stres seviyelerinin tahmin edilmeyeceğini gösteriyor. Klinik önemde kabul edilen majör depresyon ya da yüksek ansiyete sahip olan insanların, diğerlerinden daha fazla telefonlarıyla vakit geçirmediğini gördük “dedi.
Öte yandan, 2018 yılında ABD’li psikolog Jean Twenge tarafından yapılan farklı bir araştırmada, ekeran süresinin artmasıyla ruh sağlığındaki bozulmanın arttığı öne sürülmüştü.
PANDEMİ DÖNEMİNDE İNSANLARIN SOSYALLEŞMESİNİ SAĞLADI
Diğer taraftan, yeni çalışma Twenge’nin çalışmasının tam tersi bulfularına ulaştı.Bilim insanları yeni tip corona virüs pandemisi esnasında telefondaki vakit geçirme süresi azaltılan insanların daha mutsuz olduğunu ortaya kouydu. Bilim insanları, sosyal medya ve mesajlaşma gibi uygulamaların insanların arkadaşları ve aileleriyle daha fazla iletişme geçmesine olanak tanıyarak onları sosyalleştirdiğini söyledi.
Bath Üniversitesi’nden Doktor David Ellis, “Bulgularımız, genel ekran süresinin azaltılmasının insanları daha mutlu olmadığını ortaya koyuyor. Dijital detoksun faydaları gibi kampanyanlardan ziyade insanların teknolojiye dair duyduğu kaygıların kökenine inmak gerekiyor” dedi.
CEP TELEFONU İLE CORONA VİRÜS TESTİ
- Etiketler :
- Haberler -
- Teknoloji
- İphone
- android
- Akıllı telefon
- Sağlık