BBC araştırması: Hollywood kadın temsilinde 1930'ların da gerisinde
BBC'nin 100 Kadın ekibinin yaptığı araştırma, Hollywood'un sinemada kadınları temsil etmek konusunda başarısız olduğunu, 1930'ların bile gerisinde kaldığını gösterdi.
BBC'nin 100 Kadın ekibi tarafından Bechdel Testi yöntemi kullanılarak yapılan araştırmaya göre, 1929'daki ilk Oscar Ödül Töreni'nden bugüne kadınların sosyal hayat ve siyasetteki etkinliği birçok alanda artsa da film sektöründeki görünürlüğü değişmedi.
Sinema dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılan Bechdel Testi'ni geçebilmesi için filmlerin belli kriterleri tutturması gerekiyor.
Örneğin filmde, bir adı olan en az iki kadın karakter olması ve bu kadınların filmde erkekler dışındaki başka konularda konuşuyor olması gerekli. Bu kadın karakterler sadece bir kez 'erkek muhabbeti' yapabilir.
BBC'nin haberine göre araştırma, geçtiğimiz 90 yılda Akademi'nin En İyi Film Ödülü verdiği filmlerin sadece yarısından azının geçebildiğini ortaya koydu. Kadınların temsil oranı ise, 1930'ların da altına geriledi.
En İyi Film Oscar'ı alan Moonlight (Ay Işığı), Gladyatör ve Slumdog Millionaire gibi filmler ile bu yıl aday gösterilen iki farklı film de, testten kaldı.
Bu yıl En İyi Film Oscar'ına aday olan Darkest Hour'da yer alan iki kadın karakter birbirleriyle bir erkek dışındaki bir konuda diyalog kurmadıkları için, bu film de testi geçemedi.
İkinci Dünya Savaşı'nda geçen Dunkirk'te ise ismi olan iki karakter yok. Miranda Nolan ve Kim Hartman'ın canlandırdığı kadın karakterler ise "hemşire" ve "kabin görevlisi" olarak filmde geçiyor.
Annenberg Foundation adlı kuruluşun İngilizce konuşulan ülkelerdeki filmleri incelediği araştırması, 2016 yılında en çok izlenen 100 filmden sadece 34'ünde ana karakter ya da yardımcı karakterin kadın olduğunu gösteriyor. Bu 34 filmdeki kadınlardan sadece üçünde sinema dünyasında yeterince temsil edilmeyen ırksal ve etnik gruplardan karakterler bulunuyor. Bu 100 filmden sadece 11'inde beyaz kadın karaktere hiç yer verilmemiş.
ÇİN VE KORE ABD'DEN DAHA BAŞARILI
Öte yandan Geena Davis Enstitüsü, ABD ve İngiltere dışındaki ülkelerde 2010 ve 2013 yılları arasında çekilen filmleri incelediğinde, cinsiyet eşitliği konusunda Çin, Kore, İngiltere, Brezilya, Almanya gibi ülkelerin çok daha başarılı olduğunu gösterdi.
Argo ve Schindler'in Listesi dahil En İyi Film ödülü alan son 89 filmden 43'ü testteki tüm kriterleri yerine getiriyor. Ancak bu filmlerde de sadece kadınlar arasında geçen diyalogların sayısı çok az.
Uzmanlar, Ben, Tonya ve Kara Panter gibi filmlerin bu açıdan önemli bir rol oynadığını söylüyor.
Örneğin dev şirketler Marvel ve Disney'in yapımcılığını üstlendiği Kara Panter'de cesur ve zeki kadın karakterlere yer vermesini önemli bir adım olarak görülüyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- sinema
- Kadına şiddet
- 90. oscar ödül töreni
- Film
- Oscar Ödülleri
- Oscar
- Oscar 2018
- Hollywood