"Yoğurtta katkı maddesi" tartışması bitmiyor

Uzun süredir  endüstriyel yoğurdun katkı maddesi içerdiğine ve sağlık açısından zararlı olduğuna dair görüşlerini dile getiren Onkolog Yavuz Dizdar'ın son olarak "hazır yoğurt tüketmeyin" şeklindeki açıklamasıyla alevlenen tartışma sürüyor.

"Yoğurtta katkı maddesi" tartışması bitmiyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar,  geçtiğimiz günlerde "Ambalajlı, uzun ömürlü yoğurtlar ortaya çıktı. Bunlar kalıp gibi, kestiğiniz zaman suyunu salmıyor ama bunların yoğurt özelliği yok" dedi ve aslında pek de yeni olmayan bir tartışmayı yeniden başlattı. 

Habertürk'ün aktardığına göre, yılda kişi başına 30 kilo yoğurt tüketimiyle Türkiye, dünyanın en çok yoğurt tüketen ülkesi konumunda.

Ancak uzmanlarının endüstriyel yoğut hakkındaki görüşleri nedeniyle, tartışmaları dikkatle takip eden bazı tüketiciler, sofralarının vazgeçilmezlerinden olan yoğurda biraz mesafeli bakıyor.

Dr. Dizdar'ın açıklamasından sonra Ulusal Süt Konseyi, yazılı bir açıklama yaptı, "Yoğurt sadece süt ve mayayla üretilir. Katkı maddesi koymak yasaktır, suçtur" dedi.

SANER: YOĞURTTA SÜT VE MAYA DIŞINDA KATKI MADDESİ BULUNMAMALI

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise; "Raflarda satılan yoğurtların içerisinde hiçbir şekilde süt ve maya dışında bir katkı maddesi bulunmaması gerekir. Bu, yasal olarak böyledir, eğer bunun dışında bir hareket yapılıyorsa bu suçtur" açıklamasında bulundu.

"Hazır yoğurttan uzak durun!" diyenlerden biri olan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay ise şunları söyledi: "Bir kere uzun ömürlü oldukları için ve de pastörize oldukları için de yoğurdun içerisinde hiçbir sağlıklı madde kalmıyor. Eğer altı ay bozulmadan raflarda duruyorsa artık demek ki doğal bir şey değil."

Buzdolabındaki hava sirkülasyonu sırasında başka gıdalardaki bakterilerin yoğurda bulaştığını belirten Saner, "Sonuçta; bizim 'yoğurt mayası' olarak aldığımız yoğurdun içinde, çok farklı çeşitte ve türde bakteri bulunuyor. O nedenle ortaya çıkan ürün de tabii ki raf ömrü daha kısa olan bir ürün oluyor, daha asitleşme eğiliminde olan bir ürün oluyor. Peki endüstride üretilen yoğurt nasıl? endüstride üretilen yoğurt, özellikle saf bir kültürden oluşturuluyor" dedi.

"Yoğurtta katkı maddesi" tartışması bitmiyor - 1

"KATKI MADDESİ YOKSA YOĞURT NASIL UZUN ÖMÜRLÜ OLABİLİYOR?"

Yoğurt yapan laktik asit bakterilerinin çok dominant bakteriler olduğunu vurgulayan Saner, "Bunlar yoğurdun içindeki ana bakteri grubunu oluşturduğu için gelen diğer bakterilere karşı rekabet ortamı yaratırlar ve onları yaşatmazlar. Bütün bu nedenlerden ötürü endüstriyel yoğurtların raf ömrü daha uzun" ifadesini kullandı.

KARATAY: YOĞURDUNUZU EVİNİZDE YAPIN

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, "Evde yaptığımız yoğurt kesinlikle ve kesinlikle zararlı değil ama endüstriyel yoğurt da zararlı değil. İkisi de ayrı özelliklerde ve ayrı bakterileri kullanarak yapılmış ürünler" derken, Prof. Dr. Canan Karatay ise; "Kendi yoğurdunuzu kendiniz evde yapın" önerisinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...