Dondurmanın yararları saymakla bitmiyor
Kasların düzgün çalışmasını sağlıyor, hamilelik dönemindeki bulantıları azaltıyor, mutluluk veriyor. 3 top dondurmadaki kalsiyumun 1 bardak sütle eşdeğer olduğunu belirten Diyetisyen Melis Torluoğlu, yazın tüketilecek en sağlıklı tatlının dondurma olduğunu söylüyor.
Meyveli, çikolatalı ya da vanilyalı rengarenk çeşit çeşit dondurmalar… Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüm dondurma çeşitleri hem çocuklar hem de yetişkinler için çok daha cazip bir tatlı olmaya başladı. Özellikle de Ramazan ayında şerbetli ve ağır tatlılar yerine dondurmayı tercih etmek hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçim olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, dondurmanın faydalarına dikkat çekerek özellikle de içinde bulunduğumuz Ramazan ayında ideal bir tatlı olduğunu söylüyor.
3 TOP DONDURMANIN KALSİYUMU 1 BARDAK SÜTLE EŞDEĞER
Kalsiyum hem kemik ve hem de diş sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Vücut günlük olarak yeterli miktarda kalsiyum almadığında kemiklerden çekilen kalsiyum ile kemik erimesi, diş çürümeleri gibi durumlar kaçınılmaz sonu oluşturuyor. Bununla birlikte yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alımının yağ hücrelerinde daha fazla yağ depolandığını gösteriyor. Yarım bardak süt ile 120 mg kalsiyum alınırken aynı miktar dondurmayla 150 mg kalsiyum alımı söz konusu. Bu nedenle 3 top dondurmayı 1 su bardağı süt, 1 ince dilim ekmek ve 1 porsiyon meyveye eşdeğer olarak düşünürsek günlük alımda bu tip değişimlerle sağlıklı olarak gönül rahatlığıyla tüketmek mümkün.
KASLARIN DÜZGÜN ÇALIŞMASINI SAĞLIYOR
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içeriyor. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek veriyor ve böylece doku kaybına engel oluyor.
"RAMAZANDA RAHATLIKLA TÜKETEBİLİRSİNİZ"
İftar sofralarının çeşitliliği yanında bir de üstüne yenen tatlılar, bu dönemde yavaşlayan ve kan şekerinde dengesizlikler yaşayan metabolizma için tehlike oluşturabiliyor. Güllacından, sütlacına; baklavasından revanisine tatlılar, düşmüş kan şekeriyle birlikte çok çekici görünse de bu dönemde özensiz bir şekilde tüketildiğinde; kilo artışı, kan şekerinde dengesizlik, ani acıkma atakları, susama hissi, sinirlilik, gerginlik gibi durumlar yaratması kaçınılmaz. Bu nedenle baklava, revani, tulumba gibi şeker, yağ zengini tatlılar yerine serinletici etkiye sahip glisemik indeksi düşük dondurma, muhallebi, sütlaç gibi tatlı türlerini tercih etmekte fayda var. Aynı zamanda düşük bir kalori değerine sahip olduğundan kilo artışına da neden olmuyor.
1 PORSİYON TATLI KAÇ KALORİ?
Kemalpaşa 476 kcal.
Baklava 425 kcal.
Dondurma 120-200 kcal.
Güllaç 235 kcal.
Lokma 362 kcal.
GEBELİK DÖNEMİNDEKİ BULANTILARA ÇARE
Gebeliğin ilk haftalarında kendini gösterebilen mide bulantıları bazı dönemlerde çok yoğun enerji kısıtlamalarını ve düzensiz beslenmeyi tetikleyebiliyor. Bu dönemde en sade ve tadı mümkün olduğunca nötr gıdalar tercih edilmek isteniyor. Dondurma bu tür atakları olan gebelerde iyi bir protein kaynağı olduğu gibi kusma ile yoğun sıvı ve mineral kaybı olduğu bu dönemde mineral açığının yerine konulmasına da yardımcı oluyor.
DONDURMANIN VERDİĞİ MUTLULUK BİLİMSEL OLARAK DA KANITLANDI
2002 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcıların beyinleri zararsız bir yöntemle izleniyor ve dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi noktaların aktive olduğu ortaya çıkartılıyor. Sonuç olarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine dokunduğu, insanların dondurmayı keyif almak ve sosyalleşmek için kullandığı ispatlanıyor. Ancak dondurmanın sağlığa faydalarını maksimum seviyede, zararlarını ise minimum düzeyde tutabilmek için özellikle çikolatalı külahlar, soslar ve kağıt helva tercih edilmemesi, sade ya da meyveli türlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü aksi takdirde çok masum bir besinsel kaynak olan dondurma kalori bombası haline gelebiliyor.
"DONDURMANIN BADEMCİK ENFEKSİYONUNA NEDEN OLDUĞU BİLİMSEL DEĞİL"
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu’na göre, annelerin yıllardır çocuklarına öğrettiği ve onlar için de korkulu bir rüya haline gelen dondurmanın bademciklerde enfeksiyona neden olacağı efsanesi hiçbir bilimsel kanıta dayanmıyor. Çok soğuk olan bir besinin damarlarda ani daralma yaratarak direnç mekanizmasında bozulmaya yol açarak enfeksiyona neden olması görünen bir durum olsa da hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Dondurma tüketiminin ardından tüketilen oda sıcaklığındaki 1 bardak su veya nane çayı mideyi rahatlatan bir süreç oluşturuyor.
DONDURMA ALIRKEN DİKKAT EDİN
Torluoğlu, “Hijyenik koşullarda hazırlanmış ve eriyip tekrar dondurulmasına izin verilmemiş dondurmayı gönül rahatlığıyla çocuğunuza verebilirsiniz” diyor. Fakat dondurma paketlerinin üzerinde görülen buz kristallerine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Torluoğlu, “Ambalajın üzerindeki buz parçacıkları dondurmanın eriyip tekrar donduğunu ve bakteriyel üremeye açık olduğunu gösteriyor” uyarısında bulunuyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Beslenme