Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Şiddetli baş dönmelerine neden olan vertigo, günlük yaşam kalitesini düşüren bir hastalık. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen vertigo genel olarak iç kulak rahatsızlıkları nedeniyle olabiliyor. Sıklıkla da kulakta çınlama ve işitme kaybı ile birlikte görülüyor. Vertigo belirtileri nelerdir? Vertigo nasıl tedavi edilir? İşte vertigoyla ilgili bilinmesi gerekenler...

Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Baş dönmesinin tıbbi ismi vertigonun çift görme, yüzde uyuşma ya da mimiklerde kuvvetsizlik, dilde peltekleşme, yutmada güçlük gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından dolayı kaynaklanır. Vertigonun neden olan rahatsızlıklara göre çeşitleri bulunmaktadır.

VERTİGO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Santral vertigo: Beyinden kaynaklanan rahatsızlıklar sonucu meydana gelmektedir. Santral vertigolar, beyinde tümor, kanama, damarlarda anevrizma ya da beyin damarlarının farklı bozukluklarından kaynaklanabilmektedir.

Periferik vertigo: İç kulak ya da orta kulaktaki denge merkezinin etkilenmesine bağlı olarak dengenin bozulmasıdır. Periferik vertigoya boyun ağrıları gibi kas iskelet sistemindeki herhangi bir sıkıntı ya da hipotiroidi, hipertiroidi ya da hipoglisemi gibi metabolik hastalıklarda neden olabilmektedir. Hasta vertigo şikayetiyle geldiği zaman ilk olarak kulakla ilgili bir sıkıntısı olup olmadığına bakılmaktadır.

Halk dilinde kristal oynaması olarak bilinen “Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo” (BPPV) en sık görülen vertigo çeşididir. İç kulaktaki denge merkezinde bulunan kristallerin arka yarım daire kanallarına düşmesi sonucu oluşmaktadır. İç kulak kristallerinin yerinden oynamasında, kişi yatakta, sağdan sola dönerken ya da sırt üstü yattığı zaman başı dönmektedir.

VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vertigonun en önemli belirtisi tekrarlayan baş dönmeleridir. Birçok hasta bu baş dönmesini gece uyurken bile uyandıran bir dönme olarak anlatmaktadır. 

5-10 saniye süren anlık dönmeler yaşanabilir. Kafa sabitlenince baş dönmesinin geçtiğini ama kafa hareket ettiğinde baş dönmesinin tekrarlandığını belirtirler. Çok hafif baş hareketleri, eğilip kalkma gibi eylemler kısa süren baş dönmeleri yaratmaktadır. Bu durum gün içinde devam etmektedir.

VERTİGO NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vertigo soğuk algınlığı, tümörler veya enfeksiyon gibi farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, altta yatan hastalığa göre ilaç veya farklı tedavi yöntemleri izlenir.

 Baş dönmesi sorununu azaltmak veya ortadan kaldırmak, denge fonksiyonlarını en güvenli şekle getirmektir. Eğer, iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesine bağlı olarak gerçekleşiyorsa tedavi kristallerin yeniden konumlandırılmasını içerir.

ARŞİV: VERTİGO NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Sayfa Yükleniyor...