"Ulusal Obezite Veritabanı" oluşturuldu
Obeziteyle mücadele kapsamında oluşturulan "Ulusal Obezite Veritabanı" ile hastalar, doktorları ve hastalıkla ilgili bilgi alabilecek.
"Ulusal Obezite Veritabanı", Türk Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık ve Ankara Numune Hastanesi Obezite Cerrahisi Kliniği'nden Prof. Dr. Fatih Avşar'ın katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda verilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolestrol, trigiliserid gibi birçok hastalığı beraberinde getiren obeziteye karşı mücadele ediyor. Türkiye'nin tıp alanında öncü dernek ve vakıfları, bu durumun kontrol altına alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı öncülüğünde "Ulusal Obezite Veritabanı" kurma kararı aldı.
AMELİYATLAR TAKİP ALTINA ALINACAK
Veri tabanı sayesinde hem yapılan bariatrik ve metabolik ameliyatlar takip altına alınacak hem de hastalara doktor seçme sürecinde şeffaf bir ortam sağlanacak.
Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla oluşturulan Ulusal Obezite Veritabını ile birlikte hastalar tek tuşla hangi doktorun ne kadar komplikasyonu olduğunu, kaç hasta ameliyat ettiğini, komplikasyonların ne oranda düzeltildiğini raporlar halinde görebilecek.
Veri tabanı, hasta haklarına sadık kalmak koşuluyla herkese açık olacak. Böylece bu ameliyatları olmak isteyen hastalar için veri tabanı en güvenilir kaynak olacak.
Tüm doktorlar bu veri tabınını kullanabildiği için bilimsel çalışmalar için ortak bir veri tabanı havuzu oluşurken, hastalar doktorlarını daha güvenle seçebilecek, doktorlar da bilimsel çalışmalarını gerçekleştirirken ortak bir havuzu kullanabilecek.
OBEZİTE TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDİYOR
Projenin hayata geçirilme sürecinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Türk Cerrahi Derneği, Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı, Türkiye Obezite Cerrahisi, Türkiye Obezite Araştırma Derneği, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından desteklenen "Ulusal Obezite Veritabanı" uygulaması, Uluslararası Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Fedarasyonu'nun (IFSO) talebiyle oluşturuldu. IFSO'nun talebiyle oluşturulan projeyle Türkiye'nin global anlamda obezite ameliyatlarında bilimin öncüsü olan ülkeler arasında olması hedefleniyor.
Türkiye Obezite Araştırma Deneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, 1999 yılından sonra obezite çalışmalarını başlattıklarını belirterek, "28 ilde yaptığımız taramalarda erkeklerin yüzde 26'sı, kadınların yüzde 32'si obezite riski taşıyor. Günümüzde bu rakam yaklaşık 27 milyona ulaştı" dedi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık