Türkiye’nin kalp sağlığı alarm veriyor
İstatistiklere göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı kalp hastalıklarından kaynaklanıyor ve kalp hastalıkları her geçen gün artıyor. Bu tablodaki en büyük pay ise sigara, stresli ve hareketsiz yaşam ile sağlıksız beslenmeye ait.
5-12 Nisan “Kalp Sağlığı Haftası” nedeniyle kalp sağlığını koruma yollarına dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ının kalp hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Kalp hastalıklarının her geçen gün arttığını kaydeden Çobanoğlu, sigara bağımlılığının, stresli ve hareketsiz yaşam ile sağlıksız beslenmenin kalp sağlığını bozun en önemli etkenler olduğuna vurgu yaptı.
Dr. Çobanoğlu, kalp sağlığını korumak, yaşam kalitesini ve süresini arttırmak için yapılması gerekenler konusunda şu önerilerde bulundu:
SİGARAYI MUTLAKA BIRAKIN
“Kalp hastalıklarına davetiye çıkaran en önemli etkenlerin başında sigara geliyor. ABD’de yapılan çalışmalar, sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla en az 6 sene daha az yaşadığını gösteriyor. Sigaranın kalbe ve damarlara olan zararlı etkileri dışında, diğer tüm organlara da olumsuz etkileri bulunuyor. Akciğer kanserine ve diğer organların da kanserlerine sebep olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte sigara içerek sadece kendinizin değil, ailenizin ve yakın çevrenizin de sağlığını da riske attığınızı unutmayın. Bu yüzden bir an önce sigarayı bırakın.
LİFLİ GIDALARI ARTTIRIN, HAFTADA 2 GÜN BALIK YİYİN
Kalp sağlığını korumak için önemli bir diğer konu ise beslenme. Yediklerinize içtiklerinize mutlaka dikkat edin. Öncelikle bir uzmana başvurup kolesterolünüzü öğrenmeli, bu doğrultuda kötü kolesterolü doğru bir beslenme şekliyle minimuma indirmeli, iyi kolesterolünüzü ise arttırmalısınız. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdaları seçin. Lifli gıda tüketimini arttırın, haftada en az iki gün balık yiyin. Yılda bir kez kan yağlarınızı ve kan şekerinizi kontrol ettirip, efor testi yaptırın. Özellikle 40 yaşın üzerindeyseniz, kalp ile ilgili bir şikayetiniz olmasa da mutlaka düzenli olarak kontrole gidin.
DÜZENLİ EGZERSİZ HAYATINIZIN BİR PARÇASI OLSUN
Günde en az 30 dakika yürümek bile yaşam kalitenizi arttırır ve yaşam sürenizi uzatır. En basit spor yürüyüştür. Mümkün olduğunca hızlı yürümek ve mümkünse günde 10 bin adim (6-7 kilometre) atacak şekilde düzenli hareketliliği sürdürmek kalp açısından çok faydalıdır. Bu hareketlilik sırasında mutlaka ter atmak gerekmez. Oturduğunuz koltuktan kalkarak her yarım veya bir saatte yürümek, hareket halinde bulunmanız da kan şekeri ve kolesterolü düşürürken kilo vermenize de katkı sağlar. Kilosu fazla olanlar, bu şekilde egzersiz ile ve beslenmelerine çok dikkat ederek, çizelgelerdeki normal kilolarına inmeli, obezite önlenmelidir. Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Gündelik yaşamınızda da asansör yerine merdiven kullanmaya gayret edin. Eviniz işinize yakın mesafedeyse aracınızı kullanmayın.”
- Etiketler :
- Haberler -
- Kalp