“Türkiye’de her yıl 2 bin 500 çocuk kanser oluyor”

Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Mehmet Kantar, Türkiye’de her yıl yaklaşık 2 bin 500 çocuğun kansere yakalandığını söyledi.

“Türkiye’de her yıl 2 bin 500 çocuk kanser oluyor”

Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu ile Türkiye Milli Pediatri Derneği Kayseri Şubesi tarafından “Çocukluk Kanserlerine Yaklaşım” başlıklı kongre düzenlendi.

Kongrede konuşan Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kantar, ülkemizde yılda yaklaşık 2 bin 500 çocuğa kanser tanısı konduğunu belirtti.

DÜNYADA HER 700 ÇOCUKTAN BİRİ KANSER

Dünyada 14 yaşına kadar her 700 çocuktan birinin kanser olduğunu belirten Kantar, “Dünyada, kanser tedavisi gören çocukların %70’i hastalıktan kurtuluyor, yüzde 30’u kaybediliyor. Dolayısıyla, çocuklar içerisinde de, kansere bağlı ölümler önemli bir mortalite nedeni” dedi.

TÜRKİYE’DE KEMİK KANSERİ DİĞER ÜLKELERDEN DAHA FAZLA

Çocukluk kanserlerinin gelişmiş ülkelerde daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Kantar, Türkiye’de diğer ülkelerden farklı olarak kemik kanseri görülme oranının daha fazla olduğunu söyledi:

“Türkiye’de her 3 bireyden biri adolesan ya da çocuk. Tüm dünyada da, Türkiye’de de kanser artıyor. Ülkemizde kanserin arttığına yönelik herhangi bir veri yok elimizde. Ancak bazı verileri kullanarak, bu sonuca ulaşıyoruz. Dünyada yapılan araştırmalarda en çok lösemi; ki her yüz kanserden 25-30’u lösemi, beyin tümörleri, karaciğer tümörlerinde bir artış saptanmış. Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi en sık lösemi, lenfomalar ikinci sırada, beyin tümörleri üçüncü sırada. Diğer ülkelerden farklı olarak kemik tümörleri ülkemizde daha fazla.”

“Türkiye’de her yıl 2 bin 500 çocuk kanser oluyor” - 1

EN FAZLA KAN KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Mehmet Kantar, çocukluk çağı kanserlerinin nedenlerinde dair yapılan araştırmalarda, genetik geçişin etkisinin ancak yüzde 5 olduğunu vurguladı. Türkiye’de de dünyada da en fazla görülen kanser türünün kan kanseri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Kantar, “Yaşa göre de çok değişiyor kanser görülme oranları. İlk 4 yaşa kadar daha çok lösemi görülüyor. Sonra lenf kanserleri, beyin tümörleri, karın ve göz tümörleri bulunuyor. Sonu ‘blasyon’ ekiyle biten tüm tümörler erken çocukluk dönemi tümörleri. 5 ve 9 yaş arasında yine aynı sıra var ancak beyin tümörleri artmaya başlıyor. Ergenlik döneminde ise lenf kanserlerinin görülme sıklığı artıyor. Boy atma döneminde ise kemik tümörleri bir anda ön plana çıkıyor” ifadelerini kullandı.

ÖLÜM ORANLARI AZALIYOR

Prof. Dr. Mehmet Kantar, son olarak, yetişmiş insan gücünün ve bilgi birikiminin artması, merkezileşme, standart protokollerin kullanımı ile dünyada pediatrik onkolojide kanser tedavilerinde başarının giderek yükseldiğini ve buna bağlı olarak ölüm oranlarının azaldığını sözlerine ekledi.

VİDEO: LÖSEMİ ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Kanser

Sayfa Yükleniyor...