Tüp bebek tedavisinde Türk doktorların başarısı
3 Türk bilim insanı, dünya'nın ikinci, Türkiye'nin ilk mucize bebeğini dünyaya getirdi. Öncül hücre yöntemi, en zor tıbbi vakalarda bile bebek sahibi olma şansı veriyor.
“2009 yılında bebek için uğraşmaya başladık toplamda 7'inci denememiz ve Allaha şükür mucizemiz bizimle birlikte.” Bu sözler 7 defa tüp bebek tedavisi deneyen Hale Alaçakır’a ait.
7 tüp bebek denemesinden sonra bebeği Elanur’u kucağına almanın mutluluğunu böyle anlatan Hale Alaçakır, tam umutlarını yitirmişken hayatlarının en güzel haberini aldıklarını söylüyor: “Kan tahlili yaptırdığım gün gördüğüm sonuca inanamadım, defalarca baktım, mükemmel bir duygu.”
ELANUR BEBEKLE GELEN MUCİZE
Elanur bebek, Türkiye'nin ilk, dünyanın ikinci öncül hücre tedavisi ile doğan bebeği oldu.
Bu, 3 Türk bilim insanının dünya çapındaki başarısıyla gerçekleşti. Profesör Kutluk Oktay, Profesör Murat Sönmezer ve Profesör Volkan Baltacı'nın geliştirdiği tüp bebek tedavisinde öncül hücre kullanımı ile mucizevi hamileliklerin önü açıldı.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YENİ UMUT
Yeni tedaviye ilişkin bilimsel çalışma dünyada bir ilk.
Prof. Kutluk Oktay, yöntemle ilgili, “Yumurta kalitesizliği nedeniyle başarısızlığa uğramış, artık neredeyse tüp bebekten umudunu kesmiş hastalara yeni bir umut yaratıyor” değerlendirmesinde bulunurken, Prof. Murat Sönmezer, şu ifadeleri kullandı: “Yumurta kalitesizliğinin nedeni halk dilinde konuşacak olursak yumurtanın pilinin azalması. Biz öncül hücrelerden bu pili izole edip yumurtaya bu pilleri vererek yumurtaları güçlendirmiş oluyoruz.”
Özellikle ileri yaşta yumurta hücrelerinin enerji kaybı nedeniyle yaşanan sıkıntılar, yumurtanın öncül hücrelerinden alınan enerji parçacıklarının yardımıyla çözülüyor.
Prof. Volkan Baltacı, “Üreme hücresinin bir bebek haline gelebilmesi için en çok ihtiyaç duyduğu parametre enerjidir. Öncül hücrelerin içindeki mitokondriler yaşlanmıyor, enerji üretebiliyorlar” diye konuştu.
Yeni yöntem, en 3 tüp bebek tedavisinde başarısız olan, 45 yaş altındaki anne adaylarına uygulanabiliyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık