“Tüp bebek tedavisinin ilk denemesinde başarı şansı yüzde 35-40”

Tüp bebek tedavisinde öncelikli amaç ilk seferde gebeliği yakalamak ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Dünyada ve ülkemizde tüp bebek başarısının henüz yüzde yüze ulaşmadığını aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisindeki tüm süreçler çok sağlıklı ilerlese bile ilk denemede çocuk sahibi olma şansının dünyada ortalama yüzde 35-40 aralığında olduğunu söylüyor.

“Tüp bebek tedavisinin ilk denemesinde başarı şansı yüzde 35-40”

Tüp bebek tedavisinde başarının, hem erkek hem de kadına ait birtakım faktörlere bağlı olabildiğini belirten Centrum Clinic Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, bunlardan en önemlisinin kadının yaşı olduğunu söyledi.

“Çünkü elde edilen yumurtanın kalitesi yaşa bağlıdır ve oluşacak embriyo kalitesine etki eden en önemli faktördür. Kadın yaşının 42-43’ü geçtiği durumlarda şansımız yaklaşık %5’lerin altında seyrediyor” diyen Dr. Pabuçcu, bir diğer önemli faktörün de erkeğin sperm durumu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bunların dışında, eşlik eden hastalıklar (guatr, şeker, obezite vs..), tüplerde hastalık bulunması, yumurtalık rezervinin zayıf olması, rahim içerisinden geçirilmiş operasyonlar veya hastalıklar başarıya olumsuz etki edebilir.

Özetle;
- Kadın yaşı,
- Yumurtalık rezervi,
- Spermlerin durumu,
- Tüplerin durumu,
- Eşlik eden hastalık olup olmadığı,
Başarıyı etkileyen faktörlerin başında geliyor.”

TEDAVİ BAŞLADIKTAN SONRAKİ SÜRECE DİKKAT

Tüp bebek kararı verildikten sonra stresten uzak durmanın ve olumlu düşünmenin ilk yapılması gerekenler arasında olduğunu, bu süreçte, sigara ve alkolden uzak durmanın, morali yüksek tutmanın önemli olduğunu ifade eden Dr. Pabuçcu, tüp bebek tedavisinde izlenen süreç ve bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu bilgileri verdi: 

“BAŞLANGIÇTAKİ TESTLER ÇOK ÖNEMLİ”

“Kadında yumurtalık rezervi için Anti Mullerian Hormon (AMH), tiroid için TSH, şeker için açlık şekeri, süt hormonu (Prolaktin), tam kan sayımı ve bulaşıcı hastalıklar için Hepatit-b, Hepatit-c ve HIV testlerine bakıyoruz. Eğer daha önce yapılmadı ise rahim filmine bakıyoruz (HSG). Sadece gerekli durumlarda rahim içerisine kamera ile bakıp gerekli ise tedavi yapıyoruz. Erkekte 2-7 günlük cinsel perhizi takiben sperm analizi yapıyoruz. Üstte sayılan testlerin dışında, sadece özel durumlarda diğer nitelikli testler istenir. (Örneğin: pıhtılaşma testleri, kromozom analizi, sperm DNA testi vs.)

“Tüp bebek tedavisinin ilk denemesinde başarı şansı yüzde 35-40” - 1

“TEDAVİYE REGL DÖNEMİNİN İKİNCİ YA DA ÜÇÜNCÜ GÜNÜ BAŞLANIYOR”

Tüp bebek tedavisine genellikle regl döneminin ikinci ya da üçüncü günü başlanıyor ancak seçilecek protokole göre bir önceki reglin 21. günü de başlanabilir. Genelde reglin başlangıcı tercih ediliyor ve günlük karından yapılan iğnelere başlanıyor. Yaklaşık 10-15 gün kadar günde bir kez iğne yapıldıktan sonra, yumurtalıklar içerisinde büyüyen folliküller olgunlaşınca çatlatma iğnesi yapılıyor ve 36 saat sonra anestezi altında yumurtalar toplanıyor. Bu esnada, eşlerden de sperm örneği alınıyor ve toplanan yumurtalar içerisine spermler iğne ile veriliyor. Yaklaşık 4-5 gün, özel ortamlarda döllenme işlemi takip ediliyor ve bu dönemin sonunda en iyi embriyo(lar) rahim içerisine transfer ediliyor.  

Kısaca;
1. Günlük iğneler ile yumurta büyütme işleminin yapılması,
2. Yumurtaların toplanması,
3. Toplanan yumurtaların laboratuvarda spermler ile döllenmesi,
4. Döllenmiş yumurtalardan embriyo elde edilmesi,
5. Elde edilen embriyoların rahim içerisine transfer edilmesi işlemleri gerçekleştiriliyor.

EMBRİYO SEÇME İŞLEMİ YAPILIYOR

Toplanan ve sperm ile döllenen yumurtalar, laboratuvar ortamında inkübatör adı verilen özel ortamlarında saklanıyor. Saklanma esnasında özel sistemler ile izlenen embriyoların özellikle öncelikli ve iyi bölünenleri not ediliyor. Daha sonra, özel skorlama sistemleri kullanılarak en yüksek kalitede oldukları tespit edilen embriyolar transfer edilmek üzere ayrılıyor. Özellikle blastosist adı verilen 5. gün embriyoları kullanılıyor. Bunun bir avantajı, blastosistler daha seçilmiş embriyolar oldukları için tutunma olasılıkları bir miktar fazla oluyor. 

EMBRİYO TRANSFERİ SONRASINDA ÖNERİLEN İLAÇLAR EKSİKSİZ ALINMALI

Transfer işlemi sonrası 1-2 gün istirahat etmek, ağır spor-iş yapmaktan kaçınmak, kafeinli içeceklerden uzak durmak, alkol-sigara almamak ve cinsel birliktelikten kaçınmak önemli. Transfer işleminden yaklaşık 12 gün sonra kanda gebelik testi bakıyoruz. Bu dönemde önerilen ilaçların eksiksiz kullanılması da son derece önemli.”

Fotoğraflar: Centrum Clinic

VİDEO: TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BİR İLK!

Sayfa Yükleniyor...