Sporcuların korkulu rüyası: Bel fıtığı

Bel fıtığı özellikle profesyonel sporcular için hem sağlık hem kariyer açısından büyük sıkıntı yarattığından tedavide geç kalınmaması büyük önem taşıyor.

Sporcuların korkulu rüyası: Bel fıtığı

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, bel fıtığı tedavisi uygulanan hastalarda yüzde 80'den fazla başarı sağlandığını, tedavide cerrahi dışında istirahat, fizik tedavi gibi yöntemlerin de uygulandığını belirtti.

Bel fıtığı olan kişilerde genellikle bel ağrısı, bacakta ağrı veya uyuşma görüldüğünü dile getiren Erdoğan, özellikle sporcuların uzun iyileşme süresinden kaçındıkları için genel cerrahi seçeneğinden uzak durmaya çalıştığını söyleyerek, “Cerrahi yapılma gerekliliğine fıtığın büyüklüğüne ve şekline göre karar veriyoruz” dedi.

SPORCULAR 5 AYDA SAHAYA DÖNEBİLİYOR

Erdoğan, profesyonel sporcularda en etkili cerrahi yöntemin mikroskop kullanılarak yapılan bel fıtığı ameliyatı (mikrodiskektomi) olduğunu bildirdi. Bu ameliyatta daha küçük cilt kesisi yapıldığını ve kas dokusunun daha az zarar gördüğünü vurgulayan Erdoğan, "Profesyonel sporcuların tekrar sahalara dönme oranı 5 ayda yüzde 80 civarındadır. Çalışmalar, cerrahi gerektiğinde mikrodiskektominin en etkili tedavi yöntemi olduğunu göstermiştir" diye konuştu.

Mikrodiskektomi yöntemi ile hastanın ameliyat sonrası döneminin daha rahat ve ağrısız geçtiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: "Daha az kas dokusu zarar gördüğü için ameliyat sonrasında da daha az kas spazmı ve ağrı görülür. Ameliyatta kullanılan mikroskop sayesinde de dokular üç boyutlu ve en ince detayına kadar görülebilir. Bu da olası komplikasyon riskini azaltır. Hastalar, operasyondan yaklaşık 8 saat sonra ayağa kalkar. Ağrı şikayeti için ilaç tedavisi uygulanır. Hastalar, genellikle operasyondan bir-iki sonra taburcu edilir. Cerrahi tedavi, diğer yöntemlerle hastada iyileşme sağlanmadığında uygulanmaktadır."

Öne Çıkan Video

Sayfa Yükleniyor...