Spina bifida felce neden olabilir
Gebeliğin erken döneminde kapanması gereken omuriliği kaplayan zarın kapanmaması olan spina bifida, tedavi edilmediği zaman bebekte felce neden oluyor.
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı ve Türkiye Spina Bifida Derneği Edirne Temsilcisi Doç. Dr. Neşe Özkayın, bebeklerde tedavi edilmeyen spina bifida hastalığının organ kaybı ve felce neden olduğu bildirildi.
Hastalığın halk arasında bel açıklığı olarak adlandırıldığını da aktaran Özkayın, "Türkiye'de yaklaşık 10 bin kişide olduğu düşünülüyor. Ülkemizdeki bebeklerde görülme olasılığı binde üçtür. Yani ülkemizde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Nedeni henüz belli değildir. Genellikle kalıtım ve çevresel faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Yeni doğan bebekte tespit edilen spina bifida tedavi edilmediğinde organ kayıpları ve ilerleyen süreçte felce kadar götürmektedir" diye konuştu.
FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ ETKİLİ
Annedeki folik asit eksikliğinin spina bifidanın ortaya çıkmasında etkili olduğunu vurgulayan Özkayın, şunları kaydetti:
"Bu vitaminin yanı sıra beyaz ırk, ailede benzer hastalıklar varlığı, annenin kullandığı havaleyi önleyici ilaçlar ayrıca annenin şeker hastalığı ve şişmanlık bu hastalığın risk faktörlerindendir. Bel açıklığı tedavi edilmediğinde bebekte organ kaybı, idrar yollarının sağlıklı çalışmaması, felç, fiziksel ve nörolojik problemler, beyinde sıvı birikimi, menenjit, cilt problemleri ve depresyonlar ortaya çıkar. Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk üç ayında en az bir ay olmak üzere ek folik asit takviyesi bebeklerdeki hastalık gelişimi riskini büyük ölçüde azaltır. Bu nedenle gebeliğin erken döneminde folik asit almak önemlidir. Bir B vitamini çeşidi olan folik asit, ekmek, makarna, pirinç, kahvaltılık tahıllarda bulunmaktadır."
- Etiketler :
- Haberler -
- Bebek ve Çocuk Sağlığı