Sokak sütünden yapılan yoğurtta hijyen uyarısı
Sokaklarda satılan sütten yapılan yoğurdun zararlı mikroorganizmalar içerebileceğini belirten AÜ Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, bu yüzden sütün güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Yoğurdun, içerdiği mineral, vitamin ve diğer besin ögeleri açısından son derece faydalı bir besin olduğunu vurgulayan Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, yoğut güvenilirliğinin üretim koşullarına bağlı olduğuna dikkat çekti.
Kamuoyunda ev tipi ve endüstriyel yoğurtlarla ilgili "güvenilir" ve "güvenilmez" diye iki farklı algı oluşturulduğunu anlatah Artık, yoğurdun yapılacağı sütün sağlıklı hayvanlardan ve hijyen kurallarına uygun şekilde elde edilmesinin önemine vurgu yaptı.
SOKAK SÜTÜ NE ZAMAN RİSKLİ OLUR?
Sütün temin edildiği hayvanın bulaşıcı hastalıklara yakalanması, iyi yemlerle beslenmemesi ve sütün hijyen kurallarına aykırı şekilde elde edilmesi halinde hastalık yapıcı mikroorganizmaların süte geçebileceğini dile getiren Artık, "Dolayısıyla bu koşullarda üretilen sütten elde edilecek yoğurt da güvenli olmaz. Her şey uygun olsa bile sağım sonunda çiğ süt, uygun koşullarda muhafaza edilmez ve nakli yapılmazsa insan sağlığına zararlı hale dönüşebilir" diye konuştu.
HİJYENE DİKKAT EDİLMEZSE SAĞLIĞI TEHDİT EDEBİLİR
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli de "ev tipi yoğurt daha sağlıklıdır" şeklinde bir algı olduğuna işaret ederek, "Hangi hayvandan hangi koşullarda elde edildiği belli olmayan sokak sütlerinde hiçbir yasal denetim uygulanmıyor. Üstelik bu ürünler 'organik' denilerek daha pahalıya satılıyor" dedi.
Şireli, sütten yoğurt yapılırken ev ortamında parmakla sıcaklık kontrolü yapıldığını ifade ederek, "El hijyenine dikkat edilmemişse, süte geçen mikroorganizmalar yoğurt üretimi boyunca hızla gelişir, çoğalır ve insan sağlığı için risk oluşturur" ifadesini kullandı.
EV YOĞURDU YAPARKEN BUNLARA DİKKAT
Prof. Artık ve Prof. Şireli, sokak sütünden yapılan yoğurdun taşıyabileceği risklere böyle dikkat çekiyor. Bazı uzmanlar ise güvenilir ve bilinen yerlerden alınan süt ile hijyen ve kaynatma kurallarına (15 dakika kaynatılmalı) uyarak evde yoğurt yapılabileceğini, ev yoğurdunun da probiyotiklar açısından son derece yararlı olduğunu belirtiyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Gıda
- Beslenme