Sigara her 6 saniyede bir kişiyi öldürüyor

Sigara, günümüzde önlenebilir ölümlerin en önemli nedeni. Yaşadığımız yüzyılda 1 milyar kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı beklenenden erken öleceği öngörülüyor. Çalışmalara göre sigara, her 6 saniyede bir kişinin, yılda ise ortalama 6 milyon kişinin kaybına yol açıyor. Rakamın 2030 yılına kadar 8 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Sigara her 6 saniyede bir kişiyi öldürüyor

Her gün binlerce kişi sigarayı bırakıyor. Bıraktıktan sonraki ilk yarım saatte kalp atışı hızı düşüyor, 2 hafta içinde kalp krizi riski azalıyor, 1 yıl içinde akciğer fonksiyonları iyileşiyor ve 15 yıl içinde akciğer kanseri riski sigara içmeyenler düzeyine geriliyor.

bırakma isteği olan her içicinin bırakmayı denemesi gerektiğini, her denemenin sigarayı bırakmaya bir adım daha yaklaştırdığını ve sigara içen her 10 kişiden 7’sinin sigarayı bırakmak istediğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Doktoru Elif Altuğ, “Sigarayı bırakmak zor gibi görünse de, olanaksız değildir” dedi.  

SOSYAL VE AİLESEL FAKTÖRLER SİGARA KULLANIMINDA ETKİLİ

Ülkemizde de her yıl aktif sigara içimine bağlı 100 bin, pasif sigara içimine bağlı ise 15 bin ölüm gerçekleştiğini aktaran Dr. Altuğ, içilen her bir sigara insan ömründen 12 dakika kısalttığını vurgulayarak şunları söyledi:  

içenler içmeyenlere göre ortalama 10 yıl erken kaybedilir. Erken yaşta kaybedilen sigara kullanıcılarına karşılık ise her gün 18 yaşın altında 3.300 genç, tütün şirketleri tarafından ilk sigarasını içmeye özendirilmektedir. Ülkemizde sigaranın yoğun kullanımında insanların sosyal, psikolojik, farmakolojik ve genetik yatkınlıkları rol oynar. Sosyal ve ailesel faktörler sigaraya başlanmasında önemli yer tutar. Özellikle sigaranın reklamlarla da çekici duruma getirilmesi, gençlerin sigara kullanımında çok etkilidir. Sigara içiminin sürdürülmesi ise nikotinin farmakolojik etkileri ve psikososyal faktörlerle ilişkilidir.”

BİR KEZ DENEYEN GENÇLER SİGARA BAĞIMLIĞINA ADAY

Sigara içme alışkanlığının 13-19 yaşında başladığını belirten Dr. Elif Altuğ, 18 yaşına gelindiğinde, her 3 kişiden birinin her gün bir tütün ürünü kullandığına dikkat çekerek Türkiye’nin sigara şirketlerinin hedefindeki ülkelerden olduğunu söyledi:

“Türkiye genç nüfusu olduğundan sigara şirketlerinin gözde ülkelerinden biridir. Gençler hedef olduğundan onlara sunulan ürünler de son yıllarda çeşitlendirilmiştir; (e-sigara), nargile, ısınan cihazlar (IQOS) gibi... Bir nargile içimi, 10 adet sigara kullanımına ve yine nikotin maruziyetine eşdeğerdir. E-sigara ise tütünlü sigara gibi görünen, hissedilen ve tat veren bir cihazdır. Duman görüntüsü veren bir buhar çıkarır. Son yıllarda e-sigara kullanımı gençler arasında ciddi ve çarpıcı bir artış göstermiştir. E-sigara, nargile ve yeni cihazların nikotin sunan, dolayısıyla bağımlılık yapan tütün ürünleri olduğu bilinmelidir. Bu ürünleri deneyen gençler yarının sigara kullanıcıları olmaya adaydır. Nikotin kullanımı çocuk ve gençlerde beyin gelişimini de olumsuz etkilemesi açısından ayrıca önemlidir. Ayrıca kullanılan sıvı ve tatlandırıcılar da hiç masum değildir. Akciğer dokusu ve hava yollarında ciddi kalıcı hasar oluşturabildiğine yönelik veriler oluşmuştur.” 

PASİF İÇİCİLİKTEN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Sigara dumanı sadece içicileri değil, etrafındaki insanları da etkiliyor. Her sigara yalnızca kullanıcıyı değil, aynı ortamı paylaşan kişilere de zarar veriyor. Pasif sigara içiciliği, tütün ürünlerinin yanmasından oluşan duman ile sigara içen kişinin dışarı üflediği duman karışımının solunması olarak tanımlanıyor. Sigaradan süzülmeyip doğrudan havayla karıştığı için daha fazla zehirli madde içeren duman (sigara içen kişinin soluduğu dumandan 4 kat daha fazla zehirlidir), pasif içiciler ve sigara içenlerde solunum hastalıkları, akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor.

Pasif içimden en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Dr. Altuğ, “E- da benzer olumsuz etkilere sahiptir. En sık maruziyet evlerde ve çalışma ortamlarında yaşanıyor. Pencere açmak ve hava filtreleri kullanmak bu maruziyeti önlemez, çünkü duman 2 saat süreyle içeriğindeki zehirli maddeleri saçarak içildiği alanda varlığını sürdürür. Tek doğru seçim, kendinizi bu dumandan korumaktır” şeklinde konuştu.

VİDEO: SİGARA İÇMEK GENLERİ BOZUYOR

Sayfa Yükleniyor...