Seyahat hastalıklarına karşı sadece aşı yetmiyor
Bazı ülkelere gidişte yapılması zorunlu kılınan aşılarda ''bağışıklığın başlama süresine'' de dikkat edilmesi gerekiyor...
Gerek turistik gezi, gerekse ticari amaçlı olarak ülkeler arasındaki seyahat trafiğinin yoğunlaşmasıyla gündeme gelen seyahat hastalıklarına karşı sadece aşı yapmanın da yeterli olmadığı, yapılan aşının sağladığı bağışıklığın aktifleşme süresine de dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Aksu, seyahat edilen ülkelerde görülen hastalıkların, o ülkenin gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgili olduğunu, bu nedenle seyahat edecek kişinin sağlığını şansa bırakmaması gerektiğini belirtti.
Seyahatte hangi aşının yapılması gerektiğinin ülkeden ülkeye değiştiğini ifade eden Aksu, ''Örneğin sarıhumma başta Afrika olmak üzere çeşitli ülkelerde zorunlu. Bu aşının kartının mutlaka pasaport içinde yer alması gerekiyor. Ancak, bu aşı hudut sahili olan yerler dışında bulunmuyor. Bazı aşıların ise bulunmasında sıkıntı yaşanıyor'' dedi.
Aşı yaptırmanın yanı sıra bağışıklığın başlama süresine de dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Aksu, ''Çoğu kişi yaptırdığı aşının koruyuculuğu aktif hale gelmeden yurt dışına çıkıyor, bu nedenle aşı da yeterli değil. Seyahat edecek kişilerin bu konuda uzman kişilerden bilgi alması ve yasal zorunluluklar bir yana kişisel tedbiri de elden bırakmaması gerekiyor'' diye konuştu.
EN TEHLİKELİSİ SARIHUMMA
Aksu, en tehlikeli seyahat hastalığının sarıhumma olduğunu, özelikle Afrika, Asya ve Pasifik bölgesine gideceklerin bu ölümcül hastalığa karşı aşısını en az 15 gün önce yaptırmaları gerektiğini, aksi takdirde seyahat günü ya da havaalanında uçuş öncesi yapılan aşının hiçbir koruyuculuğunun olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Sarıhumma vakalarının sık görüldüğü bölgelere giden tüm yolculara bu aşı yapılır. Ancak, 9 ayını doldurmamış bebekler için kullanılmaz, gebelikte de kısıtlamalar vardır. Canlı viral aşı yapıldığında 10 yıl süreyle bağışıklık sağlar.''
Gelişmiş ülkelerde seyahat için hazırlanma süresinin yaklaşık bir ay olarak belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Aksu, Türkiye'de ise genelde seyahat öncesi son anda aşı telaşına girildiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, seyahate çıkanlarda en çok turist ishali ve bağırsak enfeksiyonu görüldüğünü anlatan Aksu, bunun dışında pek çok ciddi ve ölümcül hastalığa da seyahat sırasında yakalanılabildiğini vurguladı.
Bilgilenmenin korunmak için en ön koşul olduğunu ifade eden Aksu, özellikle bağışıklık sistemi daha zayıf olan yaşlılar ve çocukların korunmasına diğer erişkinlerden daha çok özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
- Etiketler :
- Haberler