Ses kısıklığının sebebi HPV olabilir
Türk KBB Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferhan Öz, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV’nin (Human Papilloma Virus) ses kısıklığına da yol açtığını söyledi.
Antalya’da yapılan 10. Avrupa Larengoloji Kongresi’nde konuşan Avrupa Larengoloji Derneği Başkanı ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferhan Öz, bebeklikten yetişkinliğe kadar toplumda sık görülen ses kısıklığının nedenleri arasında Human Papilloma Virüsün de bulunduğunu söyledi. HPV’den korunmak için aşılanmanın önemli olduğunu kaydeden Prof. Öz, “Sadece kadınların değil erkeklerin de aşılanması önemli” dedi.
Avustralya’da bütün erkeklerin HPV aşısı olduğunu söyleyen Prof. Öz, her ne kadar cinsel yol ve yakın temasla bulaştığı bilinse de HPV’nin bulaşma yollarına ilişkin pek çok bilinmeyenin olduğunu aktardı. Bebeklerde görülen ses kısıklığında bile HPV’nin etken olabileceğini vurulayan Öz, virüsün plasenta yolu ile anneden bebeğe geçebildiğini, bunun da ses kısıklığı başta olmak üzere pek çok soruna yol açtığını belirtti.
HPV’nin çok sayıda ve farklı türleri olduğunu anlatan Öz, bu virüslerin herkeste aynı etkiyi yapmadığını, kimilerinde hiçbir soruna yol açmazken, bazı insanlarda gırtlak kanserlerine bile neden olabildiğini ifade etti. HPV'nin solunum yolu hastalıklarını taklit eden sonuçlara yol açabileceğini anlatan Öz, bu sebeple göğüs hastalıkları uzmanlarının KBB uzmanlarından bu konuda destek almalarının önemli olduğunu söyledi.
SİYASİLERE “ SES KOÇU” ÖNERİSİ
Sesin oluşumunda pek çok faktör olduğuna dikkat çekerek tedavilerle daha dinamik ve genç bir sese sahip olunabileceğini söyleyen Prof. Öz, siyasetçilerde seçim dönemlerinde görülen ses kısıklığını hatırlatarak “ses hijyeni” kavramına dikkat çekti. Liderlerin ses hijyeni ve sesin doğru kullanımı konusunda ‘ses koçları’ndan yardım alabileceklerini belirten Öz, sağlıklı bir ses ve ses hijyeni için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
İYİ BİR SES İÇİN BUNLARA DİKKAT
- Ses tellerinizi iyi bir performans sergileyebilmesi için günde en az 2 litre içinde kafein olmayan sıvı tüketmelisiniz. Sesiniz için en sağlıklı seçim sudur. Günde 8-10 bardak su içerek gerekli nemlendirme sağlanmalıdır. Bilinenin aksine kola, alkol, çay ve kahve su ihtiyacımızı karşılamadığı gibi vücuttan sıvı atılımını artırarak sıvı ihtiyacını artıracaktır. Bu içecekleri tükettiğimizde mutlaka yanında ek olarak su da içmeliyiz.
- Sigara içmeyin. Sigara dudaktan başlayarak bütün ses yollarını kurutur. Yanı sıra sigara ses kısıklığı, seste kabalaşmaya ve ses kalitesinde bozulmaya yol açar. Bu etkiler pasif sigara içicilerinde de aynen görülmektedir.
- İyi bir ses için yeterli hava almalısınız. Bunun için çok hızlı konuşmayın ve daha sık nefes alın.
- -Düzenli ses ve fizik egzersizleri yapılmalı. Unutulmamalıdır ki sesimiz genel sağlığımız, duygu durumumuz ve zihinsel yapımızın da bir göstergesidir.
- Yediklerinize dikkat edin. Midenize dokunan yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
- Yatmadan önce son 3 saatte su dışında herhangi bir şey tüketmeyin. Aksi durumda gece boyunca artmış mide asidi ses tellerinize zarar verecektir.
- Boğaz temizleme hareketinden ve öksürükten kaçının. Her iki alışkanlık da ses tellerine zarar verir.
- Stresten uzak durun veya baş etmeyi öğrenin. Stres kas gerginliği yaratacak ve sesin zorlu kullanımı ses tellerinizde hasara yol açacaktır.
- Yüksek sesle konuşmaktan sakının. Bağırmak, çığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir.
- Sesiniz kısık, yorgun olduğunda aşırı konuşmayın, mümkün olursa sesiniz dinlendirin.
KANSERDEN DE ŞÜPHELENMEK GEREKİR
Alerjik sorunların ve reflünün ses kısıklığına neden olabileceğini vurgulayan Öz, özellikle 7 günden fazla süren ses kısıklıklarında mutlaka bir KBB uzmanına danışılması gerektiğini belirtti, sorunun; kanserin de en önemli ve öncü belirtilerinden biri olduğuna dikkat çekti.
- Etiketler :
- Haberler