Sahurda tok tutan yiyecekler ('Acıkmamak için sahurda ekmekten uzak durun')
Oruç tutacaklara doğru beslenme ile ilgili önerilerde bulunan Fitoterapist Dr. Ümit Aktaş, karbonhidratlı besinlerin kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için gün içinde daha çok acıkmaya yol açacağını, bu nedenle özellikle sahurda hamur işleri ve ekmekten uzak durulması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında oruç tutacakların beslenmeye daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Sahurda bol proteinli yiyecekler ve yağ tüketin. Sahurda tereyağında yumurta iyi bir seçenek olacaktır. Yanında bol zeytinyağlı zeytini tercih edebiliriz. İyi bir kahvaltı salatası da hazırladığımızda sağlıklı bir sahur sofrası hazırlamış oluruz. Ayrıca ev usulü olmak kaydıyla turşu, kavurma veya sucuk da tüketilebiliriz" diyor.
Sahurda karbonhidratlı besinlerden uzak durulmasını öneren Aktaş, karbonhidrat tüketimine dikkat çekiyor:
“Bu ayda karbonhidrat, gluten içeren gıdalar ve şekerden uzak durulmalı. Özellikle diyabet ve romatizmal hastalığı olanlar bu tür ürünleri kesinlikle tüketmemeli.”
ÇORBADAN SONRA 20 DAKİKA MOLA
Orucun bir hurma ya da birkaç tane zeytinle açılması tavsiyesinde bulunan Aktaş, şöyle devam ediyor:
“İlk etapta çorbamızı salatayla birlikte tüketmeliyiz. Bamya, mideyi koruyan bir bitki. İftarda bamya çorbası çok iyi bir alternatif olabilir. Kan şekerinizin aniden yükselmemesi ve kalp, damar problemleri yaşamamak için çorbadan sonra mutlaka 20 dakika ara verip daha sonra diğer yemeklere geçmeliyiz, bu şekilde kan şekeriniz aniden yükselmez. Kalp ve damar problemleri de yaşamazsınız. Sofranızda en az bir tane fermente edilmiş yani mayalanmış gıdanız olmalı. İftarda çorba ve salatadan sonra et ya da sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Abartılı iftar sofralarından kaçınmalısınız. Çünkü iftarda ağır yemekler tüketildiğinde kan şekeri dengesizlikleri yaşanır ve bu da ciddi sıkıntılara yol açar."
LAVANTA VE IHLAMUR ÇAYI SUSUZLUĞU GİDERİR
Oruç açıldıktan sonra suya bir anda yüklenilmemesi gerektiğinin de altını çizen Aktaş, "Yaz oruçları, susamamıza neden olur, ancak iftardan sahura kadar her yarım saatte bir olmak kaydıyla su içerek dengeyi sağlayabiliriz. Fazla su vücuttan böbrekler aracılığı ile atıldığı için daha çok susamamıza neden olur, bu nedenle bir anda bir sürahi su tüketmek doğru değil. Lavanta ve ıhlamur çayları susuzluğa iyi gelir, tüketilmesinde fayda vardır" şeklinde konuşuyor.
Ramazan ayında tatlı ihtiyacını hurma ve doğal mevsim meyvelerinden karşılamak gerektiğini ifade eden Aktaş, "Baklava gibi ağır tatlılardan kaçınmalıyız. Ayrıca ıhlamur ve adaçayı gibi bitkiler, mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlayarak hazımsızlığa iyi geleceğinden iftar ve sahurda tüketilebilir” diyerek Ramazan ayına özel tok tutacak salata ile hazımsızlık giderici çay tarifi de veriyor:
TOK TUTACAK SALATA
Malzemeler: 4 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, bol miktarda maydanoz, 1 limonun suyu ve kabukları, İki yemek kaşığı tahin ya da zeytinyağı
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. İsteğe göre tahin ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz.
HAZIMSIZLIK GİDERİCİ ÇAY
Malzemeler: Kimyon, rezene, tıbbi nane.
Hazırlanışı: Hepsinden 4 tatlı kaşığı alarak üzerine sıcak su ekleyin. 10 dakika üstü kapalı bir şekilde demleyin. Bitkileri kesinlikle kaynatmayın. İftardan sonra 3 bardağa kadar içebilirsiniz.
VİDEO: RAMAZAN SOFRALARI İÇİN ÖNERİLER
- Etiketler :
- Haberler -
- iftar
- iftar menüsü
- İstanbul
- oruç
- Beslenme
- Ramazan
- Genel Sağlık