Sağlıkta e-nabız dönemi

Kişinin tüm sağlık kayıtlarını kendi isteği doğrultusunda paylaşabileceği ve her zaman yanında taşıyabileceği "Dijital Sağlık Karnesi" sistemi hizmete giriyor.

Sağlıkta e-nabız dönemi

Bakanlığı, Türk Telekom desteğiyle kapsamlı bir kişisel e-sağlık hizmetini geliştirdi. "Dijital Sağlık Karnesi" sistemi ile vatandaşlar tüm sağlık kayıtlarını kendi istekleri doğrultusunda paylaşabilecek ve kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabilecek.

E-Nabız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türk Telekom Grubu’nu temsilen Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca’nın katıldığı bir törenle kamuoyuna duyuruldu. “E-Nabız”, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin internet ortamından erişebilecekleri bir platform olarak hizmet veriyor. “E-Nabız” sayesinde sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydediliyor. Vatandaşlar ve vatandaşın verdiği yetki kapsamında Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebiliyor

MÜEZZİNOĞLU: “E-NABIZ SAĞLIKLI GELECEĞİ PARMAĞIMIZIN UCUNA TAŞIYOR”

Projenin sağlık alanında faydalarıyla birlikte önemli bir tasarruf sağlayacağını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “E-Nabız sağlıklı gelecek için sağlık hizmetlerini parmağımızın ucuna getiren bir sistem. Dünyanın dijital sağlık alanında en gelişmiş hizmetini sağlıyor. Sağlık hizmetlerinde vatandaşımızla olan iletişimimizi ve koordinasyonumuzu kuvvetlendirecek E-Nabız sistemini çok önemsiyor ve benzer projelerle vatandaşlarımıza çok daha iyi bir sağlık hizmeti sağlamak ve sağlık sektöründe dünyada önde koşan ülkelerden biri olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

E-Nabız uygulaması ile Türkiye’nin nabzının bundan böyle internet ortamında atacağını belirten Türk Telekom’dan Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, ‘E-Nabız’ sistemine katkı sağlamanın gururu içerisindeyiz” dedi ve uygulamanın 81 ile yayılacağını aktardı.

Sağlıkta e-nabız dönemi - 1 Mehmet Müezzinoğlu ve Mehmet Ali Akarca

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

-Sisteme giriş yapmak için TC kimlik numarasıyla birlikte; e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza kullanılabiliyor. Buna ek olarak cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık erişim kodu da erişim güvenliği için ikinci bir katman oluşturuyor. İkinci bir yöntem olarak, e-devlet şifresi olmayan kişilerin aile hekimine cep telefonu numarasını kayıt yaptırarak, telefonuna SMS ile iletilecek şifre ile sisteme giriş yapmaları da sağlanabilecek.

-E-Nabız, kuruluşlarında alınan tüm hizmetlere detaylı bir şekilde vatandaşlar tarafından erişilmesinin yanı sıra vatandaşların günlük, saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin kaydedebileceği ve gerektiğinde doktoruna gösterebileceği bir özelliği de içinde barındırıyor. E-Nabız sayesinde, akıllı cihazlardan alınan tansiyon, şeker gibi ölçüm verileri ile bilekliklerden alınan nabız, adım sayısı gibi veriler sağlık profiline kaydediliyor. Bu bilgiler karşılaştırmalı olarak görüntülenebiliyor.

-Vatandaşların en gelişmiş güvenlik sistemleriyle korunan sağlık bilgileri kendi rızaları olmaksızın kimseyle paylaşılmıyor. Ayrıca vatandaşların, istediklerinde kendi sağlık verilerini sistemden tamamen silebilmeleri de mümkün.

Hekimler arasında, kişilerin rızaları doğrultusunda sağlık kayıtlarının paylaşılabilmesinin tekrarlayan sağlık harcamalarını düşürmesi hedefleniyor. Böylelikle sistem ile bir yandan tekrarlanan sağlık maliyetleri azaltılacak, diğer yandan paylaştığı takdirde vatandaşın acil hayati bilgilerine anında ulaşılabilecek.

-Vatandaşların sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonları e-Nabız ile tek bir veri tabanına kaydediliyor. Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları kişisel sağlık kayıtlarına erişebiliyor.

-E-Nabız, sağlık kuruluşlarında alınan tüm hizmetlere tüm detaylarıyla vatandaşlarımız tarafından erişilmesinin yanı sıra, yine vatandaşlarımızın günlük, saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin kaydedebileceği ve gerektiğinde doktoruna gösterebileceği bir özelliği de içinde barındırıyor. E-Nabız sayesinde, akıllı cihazlardan alınan tansiyon, şeker gibi ölçümler ve bilekliklerden alınan nabız, adım sayısı gibi veriler vatandaşların sağlık profiline kaydedilebilecek, bu bilgiler karşılaştırmalı olarak görülebilecek.

-Vatandaşlar, sağlık kuruluşlarında aldıkları tüm hizmetleri E-Nabız üzerinden değerlendirebildikleri gibi, yakında E-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil durumlarda en hızlı hizmeti alabilecek. 112 acil butonu vatandaşların acil durumlarda anlık konumlarını ve sağlık durumlarını 112 Acil Merkezi'ne bildirmelerini sağlayarak daha hızlı ve daha kaliteli hizmet almalarını sağlayacak. Engelliler için de planlanan 112 Acil uygulamasının ise çok yakın zamanda tanıtılması hedefleniyor.

-E-Nabız ile hastaneden randevu almak için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne ayrıca giriş yapmaya gerek kalmıyor. Takvim üzerinden 'Randevu Al' butonuna basarak kişi randevusunu alabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...