Oksitosin nedir? Oksitosin ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?
Toplumda "Aşk hormonu" ya da "Bağlılık hormonu" olarak da bilinen oksitosin; doğumdan emzirmeye, cinsellikten sosyal bağlanmaya kadar birçok fizyolojik ve psikolojik olayda önemli görevler üstlenir. Peki, oksitosin nedir? Oksitosin ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur? Oksitosin hormonu nasıl artırılır? İşte ayrıntılar...
OKSİTOSİN NEDİR?
Oksitosin, hipotalamus tarafından üretilip hipofiz bezine gelen ve hipofiz bezinin arka bölümünden bazı uyarılar sonucu salgılanan protein yapıda bir hormondur. Beyinde kimyasal bir haberci görevi üstlenen oksitosin insan davranışlarının birçoğunda önemli bir role sahiptir.
OKSİTOSİN NE İŞE YARAR?
Oksitosin hormonunun hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri bulunmaktadır. Bu hormonun üreme sistemi üzerinde, doğum ve doğum sonrası dönemde fizyolojik etkileri; annelik içgüdüsü, bağlanma ve cinsellik konuları üzerinde ise psikolojik etkileri görülmektedir.
Stres ile tetiklenen kortizol salınımını baskılayarak anksiyeteyi (kaygı bozukluğunu) azaltması ve güven duygusunu artırması söz konusudur. Bununla birlikte antiinflamatuar etkileri sebebiyle de yara iyileşmesinde rol aldığı ve ağrı kesici etki gösterdiği düşünülmektedir.
OKSİTOSİN HORMONUNU ARTTIRAN DOĞAL GIDALAR NELERDİR?
Tüm yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, zeytin, kırmızı biber, buğday, pirinç, çavdar, yulaf, avokado, elma, muz, çilek, nar oksitosin yönünden zengin besinlerdir.
OKSİTOSİN EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Oksitosin ve reseptörüne ait genlerin ekspresyonu, bazal oksitosin düzeyi, oksitosin reseptörlerinin duyarlılığı, sayısı, yerleşimi ve oksitosin sisteminin diğer sistemlerle etkileşimi kişiden kişiye değişmektedir. Bu nedenlerden ötürü kan oksitosin düzeyinin standardize edilmiş kesin bir referans aralığı yoktur.
OKSİTOSİN EKSİKLİĞİ NEYE YOL AÇAR?
Oksitosin eksikliği özellikle kadınlarda hem fizyolojik hem de psikiyatrik sorunlara yol açar. Doğum sırasında yetersiz rahim kasılmaları zor doğuma neden olabilir.
Lohusalık döneminde ise emzirme ile ilgili problemler olabilir. Yine oksitosin eksikliğinde duygudurum bozuklukları ve bazı psikiyatrik hastalıklarda gelişebilir.
OKSİTOSİN EN ÇOK NE ZAMAN SALGILANIR?
Oksitosin hormonu en çok cinsel ilişki sırasında, orgazm sırasında, doğum eylemi başladığında ve emzirme döneminde salgılanır.
OKSİTOSİN ERKEKLERDE VAR MIDIR?
Oksitosin hormonu erkeklerde bulunur. Erkeklerdeki işlevi kadınlardaki kadar net anlaşılmış olmasa da fertilite, duygudurum ve insan ilişkileri üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.
OKSİTOSİN HORMONU NASIL ARTIRILIR?
Beyinde oksitosin salınımının ten teması, dokunma, güzel kokular ve müzik ile uyarıldığı bulunmuştur. Meditasyon, sanat terapisi, aroma terapi gibi alternatif terapilerin oksitosin salınımını artırarak etki gösteriyor olabileceği düşünülmüştür.
- Etiketler :
- Haberler -
- Erkek Sağlığı
- N-Life Sağlıklı Yaşam
- Psikoloji
- Aşk
- Bebek Ve Çocuk Sağlığı
- Hamilelik
- Gıda
- Kadın Sağlığı
- Hastalık
- N-Life
- Cinsellik
- Anne