Obezite uzmanları İstanbul’da buluşacak
Vücut yağı erkeklerde ağırlığın yüzde 15-18’ini, kadınlarda yüzde 20-25’ini oluşturur. Erkeklerde bu oran yüzde 25’i, kadınlarda ise yüzde 35’i geçerse şişmanlık oluşuyor.
Çocuklarda ise boy-kilo cetveline göre 95 persentilin üzerine çıkması durumunda şişmanlıktan bahsediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü 1997 yılında şişmanlığın küresel bir epidemi halini aldığını ve mutlaka tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunu ilan etti. Sıklılığı giderek artan şişmanlık; ateroskleroz veya damar sertliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kan yağlarında yükseklik ve birçok yandaş hastalığın ortaya çıkmasına neden olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Kilo vermekle bu hastalıkların azalması veya düzelmesi sağlandığı için şişmanlık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak nitelendiriliyor. Şişmanlık oranı İngiltere’de son 10 yılda yüzde 8 ‘den yüzde 17’ye, ABD’de ise yüzde 33’e çıkmış durumda.
İstanbul’da 25-28 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılacak olan 18. Avrupa Obezite Kongresi (ECO 2011) ile dünyanın bu en büyük sağlık sorunu masaya yatırılacak. Dünya’nın önde gelen profesörlerinin katılacağı organizasyon, İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde, Avrupa Obezite Araştırma ve Türk Obezite Araştırma Deneği’nin iş birliği ve Prof. Dr. Volkan Yumuk’un başkanlığında gerçekleştirilecek.
TÜRKİYE’DE 3 KADINDAN BİRİ ŞİŞMAN
Türkiye’de şişmanlık son 10 yılda kadınlarda yüzde 65, erkeklerde ise yüzde 30 oranında artış gösterdi. Yeni yapılan bir çalışmada bölgelere göre şişmanlık en fazla İç Anadolu’da (yüzde 25 ), en az ise Doğu Anadolu’da (yüzde 17.2 ) saptandı. Her 2 ev kadınından 1'inin şişman. Kadınlardaki şişmanlığın tamamına yakını ise hastalık nedeni olan ''elma'' tipi şişmanlık. Aynı araştırmada, Türkiye'de her 3 kadın ve her 5 erkekten 1'inin şişman olduğu saptandı.
Almanya’da yaşayan Türklerde 1997 yılında Giessen şehrinde yapılan bir araştırmada erkeklerde yüzde 21.4, kadınlarda ise yüzde 47.6 oranında bulundu. Şişmanlığın giderek artmasının nedeni fizik aktivitenin azalması, hareketsizliğin artması, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik, lezzetli ve yağ içeriği yüksek gıdaların tercih edilmesi ve fast food türü gıdalarla beslenmenin artmasına bağlanıyor.
- Etiketler :
- Haberler