Menopozda doğru beslenme şikayetleri azaltıyor
Fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olan menopoz dönemini bazı kadınlar şiddetli yaşarken, bazıları daha rahat geçiriyor. Uzmanlara göre süreci rahat atlatabilmede beslenme şekli de önemli rol oynuyor.
Menopoz döneminde terleme, uyku bozukluğu, sıcak basması, yorgunluk, baş ağrısı gibi fiziksel; depresyon ve sinirlilik gibi psikolojik şikayetler yaşanıyor. Ancak menopozun bu sorunlarının görülme sıklığı ve şiddeti kadınlar arasında farklılık gösteriyor.
Kimi kadınlar bu belirtileri şiddetli yaşıyor, kimileri ise çok daha rahat bir menopoz süreci geçiriyor. Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, menopozu rahat geçirmede beslenme şeklinin ve tüketilen besinlerin önemli etki yaptığını söylüyor. Şengel’in dikkat çektiği bir diğer nokta da fiziksel aktivite durumu.
Yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar metabolizmayı yavaşlatıyor veya iştah artışına neden oluyor. Bu dönemde kilo verme hızı neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bazı kadınlar menopoz öncesinde kilo problemi yaşamasa bile menopoz döneminde kilo artışı olabilir.
“Östrojen hormonun azalmasıyla ortaya çıkan kroner damar hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz), ter basmaları, ruhsal gerginlik gibi rahatsızlıklar sağlıklı beslenme ile önlenebilir” diyen Diyetisyen Şengel menopoz beslenmesinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor:
• Ana ve ara öğün tüketimi atlanmamalı.
• Bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli şekilde tüketilmeli.
• Yağda kızartma veya kavurma yerine ızgara, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalı. Fast-food tarzı besinlerden uzak durulmalı.
• Kalsiyum kaynaklarının tüketimine önem verilmeli. Kefir yüksek kalsiyum içerinden dolayı tüketilmeli.
• Tam yağlı süt ve süt ürünlerinin yerine yarım yağlı süt, yoğurt, peynir tercih edilmeli.
• Aşırı kafein tüketimi kalsiyum emilimini etkileyebileceğinden çay-kahve tüketimine dikkat edilmeli.
• İdrarda kalsiyum atımı artabileceği ve buna bağlı osteoporoz riskinde artış olabileceği için aşırı protein ve tuz tüketiminden kaçınılmalı.
• Kalsiyum emilimini bozabileceği için alkol kullanımında kaçınılmalı.
• Aktif haldeki D vitaminin oluşumunu engelleyebileceğinden sigara kullanılmamalı.
• Aşırı baharat tüketimi sıcak basması gibi belirtileri tetikleyeceğinden bunların tüketimine dikkat edilmeli.
• Bu dönemde vücut ödem yapmaya yatkın olduğundan aşırı tuz ve salamura tüketiminden kaçınılmalı.
• Bu dönemde dikkat edilmesi gereken diğer unsur su tüketimidir. Günde en az 2 litre su içilmesine dikkat edilmeli.
- Etiketler :
- Haberler -
- Kadın Sağlığı