Manken hastalığı öldürebilir (Anoreksiya nervoza nedir?)
Halk arasında 'manken hastalığı' olarak bilinen ve "sıfır beden" olma isteğiyle gelişen anoreksiya nervoza, özellikle genç kızları tehdit ediyor. Bu sorunla yaşayanlar, aynı yaş grubundakilere göre 50 kat fazla ölüm riski taşıyor.
En tehlikeli psikolojik sağlık sorunları arasında yer alan "manken hastalığı" yani anoreksiya nervoza rahatsızlığı ölümle sonuçlanabiliyor.
Anoreksiya nervoza hastalarının aynı yaş grubunda olan bir bireye göre 50 kat fazla ölüm riski bulunduğu bildirildi.
"NE KADAR ZAYIF O KADAR GÜZEL" ANLAYIŞI HAKİM
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sabri Hergüner, ergenlik dönemindeki genç kızların, bilinç altlarına yerleşen "ne kadar zayıf olursam o kadar güzel olurum" anlayışı nedeniyle yemeyi reddettiklerini söyledi.
Yeme bozukluğuyla kendini gösteren bu ruhsal rahatsızlığa sahip kişilerin, sürekli kilo vermek istediklerini belirten Hergüner, rahatsızlığının genç kızlarda yüzde 1 oranında görüldüğünü dile getirdi.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR, HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇ AZALIYOR
Ergenlik döneminde "masum" bir diyetle başlayan hastalığın ilerlediğinde durdurulamadığını aktaran Hergüner, aşırı zayıflığın, bağışıklık sistemini zayıflattığını, hastalıklara karşı direnci azalttığını, vücut fonksiyonlarını bozduğunu, kronik yorgunluk ve halsizliğe neden olduğunu kaydetti.
ÖLÜM RİSKİNİ 50 KAT ARTIRIYOR
Hergüner, rahatsızlığın sık görülmeye başlamasından dolayı hastanelerinde yeme bozukluğu birimi açtıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Yemeyi reddeden, daha zayıf ve güzel olmak için yemeyi kesen genç kızlar için tedavi birimi oluşturduk. Her geçen gün hasta sayımız artıyor. Filmlerde gördüğü mankenlere, oyunculara benzeme isteği olan genç kızlar, yoğun kilo kaybından dolayı zor günler geçiriyor. Beş yıl içinde tedavi edilmeyen hastaların ölüm riski var. Bu tür hastaların aynı yaş grubunda olan bir bireye göre 50 kat daha fazla ölüm riski bulunuyor. Ölümlerin en büyük nedeni kilo kaybından dolayı. Zayıflıktan dolayı bağışıklık sistemi çöken kişi, enfeksiyonlara karşı çok duyarlı oluyor. İlk bir yıl içinde belirtiler tespit edildiğinde tedaviye başlanırsa yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Belirtiler başladıktan 5-6 yıl sonra gelindiğinde tedavi şansı yüzde 30'a kadar düşebiliyor."
Söz konusu rahatsızlığın dikkate alınması gerektiğine işaret eden Hergüner, yemeyi reddeden kişilerin çocuk ruh sağlığı merkezlerine başvurmaları gerektiği uyarısında bulundu.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık