Kısırlık oranları neden artıyor?

Araştırmalara göre, Türkiye'de her 100 çiftten 15'i kısırlık sorunu yaşıyor. Uzmanlara göre bunun nedeni özellikle büşükşehirlerdeki yaşam koşulları.

Kısırlık oranları neden artıyor?

Uzmanlar, genetik faktörlerin dışında, kısırlığa yol açan etkenleri; obezite, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, stres, sigara ve kariyer planlaması olarak özetliyor.

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Funda Yazıcı Erol, “Hem dünyada hem de Türkiye'de kısırlık oranları yüzde 2'lerden yüzde 15'lere çıktı. Her evli yüz çiftten 15'i çocuk sahibi olabilmek için bize başvuruyor ve tedavi oluyor” diyor.

Dr. Erol’un dikkat çektiği bir diğer konu da kadınların artık çocuk yapmayı daha ileri yaşlara ertelemesi:

“En önemli sebep aslında kadının çocuk sahibi olma yaşının ileriye ertelenmesi, kariyer nedeniyle daha geç yaşta çocuk sahibi olmayı planlaması. Ama onun dışında kadının yaşı 35'i geçince yumurtalık rezervinde ciddi anlamda düşüklük oluyor.”

STRES BEBEK SAHİBİ OLMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Fazla kilonun da kısırlık nedenleri arasında olduğunu belirten Erol, “Özellikle bir kadının kilosunun 10 kg artışı gebelik oranlarını ciddi anlamda düşürüyor. 1900'lü yıllarda yüz ila 200 milyon arasındaki sperm sayısı normak kabul edilirken günümüzee artık 15 milyona kadar sperm normal kabul ediliyor. Spermlerin hareketlerinde ve morfolojisinde de ciddi anlamda azalma var” diye konuşuyor.

Stresli yaşam bebek sahibi olmayı güçleştiriyor. Araştırmalara göre, çiftlerin en çok hamile kalma dönemi tatilde oldukları tarihlere denk geliyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Erkek Sağlığı
  • Kadın Sağlığı
  • Cinsellik

Sayfa Yükleniyor...