Kemik hastalıkları ve kırık riskini azaltmak mümkün!
Beslenme alışkanlıklarının kemik kalitesini önemli oranda etkilediğini dile getiren Ortopedist Dr. Burak Önvural, “Özellikle gelişimin erken dönemlerinde alınacak gıdalarla kaliteli bir kemik yapısı elde etmek ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıkları ve kırık riskini azaltacaktır” dedi.
Kalsiyum, D-vitamini, K-vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdalar kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doktor Burak Önvural, kemikleri güçlendiren besinler hakkında, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelmektedir ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabii ki mümkün değildir. Balık grubundan sardalya, somon, ton gibi gri eti ve yağı yüksek balıklar; ıspanak, enginar, yeşil ve kırmızı biber, bamya, brüksel lahanası, brokoli, domates gibi sebzeler; muz, kuru üzüm, portakal ve greyfurt gibi meyveleri dengeli ve günlük besin ihtiyacı dağılımına göre tüketmek sağlıklı bir kemik gelişimi için çok önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Bununla beraber kemik sağlığını kötü yönde etkileyecek durumlardan da kaçınmak gerektiğine vurgu yapan Dr. Önvural, “Yaygın olarak bilindiği üzere sigara kemik kalitesini düşüren, kemik yoğunluğunu azaltan ve kırık riskini arttıran bir alışkanlıktır. Bunun yanında özellikle yüksek dozda kafein alınması, yeteri kadar kalsiyum alınmadan fosfor alınması da kemiklerde erimeye sebep olmaktadır. Bu sebeple kaliteli bir kemik gelişimi sağlanabilmesi için kola ve türevi gazlı içeceklerin, kahve, çay, ve alkol tüketiminin sınırlandırılması olmazsa olmazlardandır” şeklinde konuştu.
VİDEO: GÜNDE 5 LİTRE KOLA KEMİKLERİ ERİTTİ!
- Etiketler :
- Haberler -
- kemik
- kemik erimesi
- Beslenme
- Genel Sağlık