Kansere "sıcak darbe"
Kansar tedavisinin dördüncü parçası olarak tanımlanan hipertermi yani ısıyla tedavi, tümör hücrelerinin savunma duvarlarını çökerterek kemoterapi ve radyoterapinin daha etkili olmasını sağlıyor.
Kanser tedavisinde genel olarak cerrahi, ilaç ve ışın tedavileri uygulanıyor. Hipertermi ise tüm vücudu veya sadece karın, göğüs gibi bir bölümü 40-42 dereceye kadar ısıtan makinelerle yapılıyor.
Yöntemin kemoterapi ve radyoterapinin etkinliğini arttırdığını belirten Onkolog Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Araştırmalar, hipertermi ve radyoterapinin beraber uygulanmasından çok başarılı sonuçlar alındığını gösteriyor. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere Rusya, Çin, Kore ve Singapur, Japonya gibi ülkelerde birçok onkoloji kliniğinde hipertermi üniteleri kurulmuş durumda" dedi.
Isıya hassas nanopartiküllerin kanser hücreleri tarafından yem olarak algılandığını söyleyen Demiray, şöyle devam etti:
Araştırmalar, özellikle rahim ağzı, gırtlak ve göğüs duvarı kanserlerinde hipertermi ile birlikte uygulanan tedavilerde yararın 3,5 kata kadar çıktığını gösteriyor.
“Bu hücreler hipertermi tekniğiyle ısıtılırsa nanopartiküller hücreler içinde şişerek kanser hücrelerini öldürebiliyor. Kanser tedavisinin en önemli argümanlarından biri de kemoterapi ajanlarını sadece kanserli hücrelere verebilmekte yatıyor. Kemoterapi ilaçları ısıya hassas bir zarla kaplanarak damardan veriliyor ve bu esnada kanserli hücreler hipertermi tekniği ile ısıtılarak kemoterapi ilaçlarının sadece kanserli hücrelerde açılması sağlanarak daha etkin bir tedavi ve daha az yan etki sağlanıyor.”
Hiperterminin, kanserde tek başına önerilen bir tedavi yöntemi olmadığının da altını çizen Demiray, “Kanser hücrelerinin yapısal farklılıkları nedeniyle çevrelerinde asit bir ortam bulunmakta. Bu ortamda yaşadıkları için normal hücrelerden 2-3 kat daha kalın ve 50-100 kat daha yağlı hücre duvarları var. Hipertermi kemoterapi ile birlikte kullanıldığında kanserli hücrelerin bu yağlı ve kalın hücre duvarlarını eriterek kemoterapi ajanlarının 2-5 kat daha etkili olmasını sağlıyor. Radyoterapi ile birlikte kullanıldığında ise bu tedavinin hem etkisini artırıyor hem de kanserli dokularda meydana gelen hasarın kalıcılığını sağlıyor” diye konuştu.
- Etiketler :
- Haberler -
- Kanser