Kalp pili hayat kurtarıyor
Kalp hızının yavaşlamasını engellemek, kalp yetersizliğini tedavi etmek ve kalpteki yüksek ritme bağlı kalbin pompa görevini yapamaması durumunda kullanılan kalp pilleri şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlıyor.
İSTANBUL - Elektroşok özelliği taşıyan kalp pilleri ise ani ölümleri engelleyerek hayat kurtarıyor. 3 farklı durumda 3 farklı kalp pili kullanıldığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, “Birincisi kalp hızı yavaşladığı zaman kalbi hızlandırmak için kullanılan kalp pilleri. İkincisi kalpte çok hızlı ritim bozukluğuna bağlı olarak anı ölümleri engellemek için kullanılan kalp pilleri. Bu kalp pilleri elektroşok vererek hızlı ritim bozukluğunu düzeltir. Üçüncü de kalp yetersizliğinde kullanılan üç kablolu kalp kasının kasılma düzenini ayarlayan kalp pilleri. Dolayısıyla kalp hızı yavaşlaması olan hastalara, çok hızlı hayati tehdit eden ritim bozukluğu olan hastalara, bazı kalp yetersizliği olan hastalara kalp pili takılabilir” diyor.
KALP PİLİ NASIL ÇALIŞIR?
Kalp pilinin kalbe elektrik uyarılar veren elektronik bir cihaz olduğunu belirten Oğuz, mekanizmayı şöyle anlatıyor: “Kalp pilinin içinde elektronik bir devre var. Bu devre elektrik sinyalleri işleyip önceden yazılan programa göre elektrik üreten bir sistemdir. Kap pili bu elektronik devre ve elektrik kablosundan oluşur. Kalp pili elektriği bu kablo vasıtasıyla kalbe yollar. Kablonun bir ucu kalp içinde ilgili yere tutturulur. Diğer ucu da kalp piline bağlanmıştır durumdadır. Bu kablo vasıtasıyla kalbin elektriği pile iletilir. Pilden de kalbe elektrik yollanabilir. Eğer kalp hızı 60 dakika olarak programlandıysa kalpten gelen elektrik 60 dakikanın üzerindeyse kalbe uyarı yollamaz. 60’ın altına indiğinde pil kap hızını 60 dakika yapacak şekilde elektrik uyarısı verir. Böylece kalbin yavaşlamasını engeller. Kalp pili kablosuz iletişimle dışarıdan programlanabilir. Kalbin ritmini sürekli kaydeder. Ve bu kayıtlar dışarıdan okunabilir. Böylece hastanın hangi tarihte kalp hızı, kaç olmuş, ritim bozukluğu olmuş mu, olmamış mı bilgi verir. Sürekli kalp ritmini kaydeder.”
HAYATI NASIL ETKİLER?
Kalp pili takılan kişinin düzenli kontrollere gitmek zorunda olduğunu, genelde bu kontrollerin 6 ayda bir yapıldığını aktaran Dr. Oğuz, kalp pili hakkında merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:
“Kalp pilinin elektronik devresi kuvvetli elektromanyetik alanlardan etkilenir. Ve çalışma düzeni bozulabilir. MR çektiremez. (Son yıllarda MR uyumla piller üretilmeye başladı) Taş kırma (böbrek, safra kesesi) cihazından etkilenebilir. Herhangi bir tıbbi müdahale uygulanacak hastalar doktoruna danışmalıdır. Güvenlik kapılarından geçmemeleri gerekir. Elektrik akımına maruz kalmamaları gerekir. Yüksek sıcaklıktan ve yüksek basınçtan etkilenirler. Son yıllarda üretilen pillerle cep telefonları rahatlıkla kullanılabilir. Basketbol, voleybol oynamak, halı silkelemek gibi aşırı kol ve omuz hareketi gerektiren spor ve aktiviteleri yapmamaları gerekir. Köprücük kemiği ve kaburga kemiği arasındaki toplardamarın içinden kalp pilinin kablosu geçer. Aşırı omuz hareketlerinde kablo ezilip kırılabilir.
Kalp pilinin ömrü var mı?
7-8 yılda pilin bataryası biter. Bataryanın durumu kontrollerde anlaşılır. Ve pilin değişmesi gerekir. Hastaya bu sefer kablo yerleştirilmez, sadece bataryası değişir.
Ameliyat nasıl yapılır?
Kalp pili lokal anesteziyle takılabilir. Genel anestezi gerektirmez. Kalp pili bataryası kol saati büyüklüğünde bir cihazdır. Genelde sol köprücük kemiği altında cilt altına yerleştirilir. Sol köprücük kemiği altındaki bir damardan da iğneyle damar bulunarak damarın içine bir kablo ilerletilir. Anjiyo makinesi altına bu kablo kalpte uyarı yapılacak yere yerleştirilir. Kablonun diğer ucu da pile bağlanır. Kablo cilt altında pilin yanına sarılır. Daha sona cilt dikilir. Yaklaşık bir saatlik bir operasyondur.
Ne tür sorunlar olabilir?
Kalp pili operasyonu sırasında meydana gelen sorunlar çok nadirdir ve genellikle geçicidir. Bir problemden genelde çok çekinilir. Vücuda yabancı cisim yerleştirilen her operasyonda olduğu gibi iltihap. Çünkü enfeksiyon olursa düzelmesi için kap pilinin çıkarılması gerekiyor.
Cinsellikle ilgili kısıtlama olur mu?
Herhangi bir kısıtlama yok.
Yaş sınırı var mı?
Yaş sınırı yok. Doğuştan kap ritim bozukluğuyla doğan bebeklere de takılabiliyor.
Bebeklerin gelişimine zararlı mı?
Tam tersine. Kalp ritmi yavaş olan çocuğun gelişimi bozulur. Pil kalbi hızlandırarak gelişime katkıda bulunur. Çok küçük çocuklarda göğüs açılarak yapılan cerrahi operasyonla takılır.
- Etiketler :
- Haberler -
- Hastalık
- Kalp
- Sağlık