Polikistik over sendromu adet düzensizliği nedeni

Kadınların çok sık karşılaşılan şikayetlerden birinin adet düzensizliği olduğunu ifade eden Jinekolog Op. Aslı Alay, bu düzensizliğe yol açan önemli bir hormonal bozukluğun da polikistik over sendromu olduğunu söyledi.

Polikistik over sendromu adet düzensizliği nedeni

Polikistik over sendromununun 30 yaş altı kadınlarda kronik olarak yumurtlamanın olmaması ile karakterize bir hastalık olduğunu kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, sorunun sıklığının yüzde 3 ile 5 arasında olduğunu ve çok sayıda kadını etkilediğini belirtti.

Hastalığın görülme oranının her yıl arttığına dikkat çeken Alay, bu artıştaki nedenler hakkında şunları söyledi:

"Artış; kadınlarımızdaki yaşam tarzı, özellikle beslenme alışkanlığımızın değişmesi, hareketimizin oldukça kısıtlı olmasından kaynaklanır. Kadınların çalışma oranı artmış, beslenme genellikle hazır, kolay ve kalori oranı yüksek katkı maddelerinin fazla olduğu beslenme anlayışı yaşamımıza yerleşmiştir. 8 saat boyunca masada bilgisayar karşısında çalışan, öğlen yemeğini yemek için birkaç adım atarak farklı bir masada ekmek arası atıştırmaları yapıp, ara öğünlerde tükettiğiniz çikolataları hatırlayabiliriz. Ve hayatımıza giren kilolar, zayıf bile olsak vücudumuzda azalan protein oranı… bunlar mı arttırdı bu hormonal bozukluk olarak tanımladığımız polikistik over sendromunu? Nedeni bilinmemekle birlikte en sık nedenin genetik faktörler olduğu düşünülmektedir. Ailede polikistik overli kadınların olması özellikle anne, teyze, kız kardeşte polikistik over olması riski artırır.”

YENİ ADET GÖREN KIZ ÇOCUKLARINA DİKKAT EDİN

Yeni adet görmeye başlayan kız çocuklarında düzensiz adet periyotları olabileceğini belirten Op.Dr. Aslı Alay, şu bilgileri verdi:

“Genellikle 2-3 yıl kadar bu düzensizlik devam edebilir. Fizyolojik bir durumdur. Endişe edilmemeli, ilaç kullanımına gerek yoktur. Ancak kızınızda adet periyotlarındaki düzensizlik yanında, kıllanma artışı, kilo alma, saç dökülmesi ve yoğun akneler varsa mutlaka jinekolog doktorunuz tarafından kontrol edilmesinde fayda var. Ergenlik belirtileri olan ve adet görmeye başlayan her kız çocuğu hem yeterli bilgilendirme yapılması hem de rutin kontrolleri açısından jinekolog tarafından değerlendirilmelidir."

ERGENLİK BELİRTİLERİ İLE KARIŞTIRILABİLİR

Polikistik over sendromunun belirtileri ile ergenlik belirtilerinin birbirine benzeyebildiğinden tanı koymanın gecikebildiğine işaret eden Dr. Alay, "Ultrason ile kontrol edildiğinde ergenlik dönemindeki kız çocuklarının yüzde 30’unda yumurtalıkları polikistik over ile uyumlu görünüme sahiptir. Özellikle adet görmeye başladıktan 2 yıl sonra adet düzensizliğine eşlik eden akne, kıllanma artışı (göğüslerde, sırtta, bıyık ve sakal) , saç dökülmesi, insülün direnci önemli klinik belirtilerdir. Bu çocukları muayene ederken ayrıntılı anemnez alınmalı aile öyküsü, doğum kilosu, ek hastalık mevcudiyeti araştırılmalıdır. Özellikle doğum kilosu düşük olan kız çocukları risk altındadır" dedi. 

ADET DÜZENSİZLİĞİ DE YAPABİLİR, KISIRLIK DA

Klinik olarak başka semptomlar görülebilmekle birlikte bazı kadınlarda tek belirtinin adet düzensizliği olduğunu dile getiren Alay, selirtileri şöyle sıraladı:

"Düzensiz aralıklarla adet görme, özellikle uzun aralıklarla adet görme veya adet görememe. Sivilce, yağlı bir cilt. Kilo artışı, metabolik sendrom. Tüylenme artışı, saç dökülmesi ve kısırlık."

Polikistik over sendromu adet düzensizliği nedeni - 1

BAŞKA HASTALIKLAR AÇISINDAN RİSK OLUŞTURUR

Sorunun uzun dönemde yarattığı risklere de değinen Dr. Alay, riskler hakkında da şunları aktardı: 

1- Hem androjen hem de insülün salgılanmasına bağlı tip2 diyabet ve kalp damar hastalığı,
2- Düzensiz salgılanan hormonlara bağlı gelişen rahim kanseri,
3- Hipertansiyon, inme,
4- Düşük riski ve gebelikte şeker riski.

TEDAVİDE AMAÇ, KADINI POS'UN RİSKLERİNDEN KORUMAK

Tıbbi tedavinin yanı sıra beslenme düzeni, kalori azaltılması, egzersize başlanması ve sigaranın bırakılması ile belirtilerin azaldığını belirten Alay, "Amaç kadını polikistik overin getireceği risklerden korumaktır. Gebelik isteyen kadınlarda da gebeliğe yönelik tedavi yöntemleri uygulanır” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...