Kadın 38 litre kan kaybediyor
Kadınlar adet kanaması nedeniyle ayda ortalama 5 gün, yılda ortalama 65 gün ve hayatları boyunca 7 yıl kan kaybediyor.
Kadınların yüzde 80’i adet ve adet öncesi dönemde yaşadıkları şikâyetlerden yakınırken, aşırı adet kanaması yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor.
Her ay düzenli olarak tekrarlanan adet kanamaları nedeniyle kaybedilen kan ve demir miktarının vücut tarafından yerine konulamaması, anemiyi yani kansızlığı da beraberinde getiriyor.
Tıbbi önlemlerle bu dönemde kaybedilen kan miktarını en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyen Kahire Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osama Shawki, sağlıklı bir kadının tüm hayatı boyunca ortalama 38 litre kan kaybettiğini belirtti ve şunları söyledi:
“Kadınlar her ay 5 gün bunu yaşıyor. Ve bu yaklaşık 40 sene boyunca sürüyor. Bazı vakalarda kadınlar normal aylık periyotlarının dışında da kanama yaşıyor. Aşırı adet kanamasının pek çok nedeni olmasına rağmen bazı durumlarda nedeni bilinmemektedir. Sıklıkla karşılaşılan nedenler; hormonal dengesizlik, miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, yumurtalıkların iyi çalışmaması, düşük rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri gibi nedenler gösterilebilir. Aşırı adet kanaması gören kadının genel sağlık durumunda, aşırı adet kanamasının süresi ve nedeni önemlidir. Aşırı adet kanamasının tedavisine öncelikle ilaç kullanımı ile başlanır. Şayet ilaç tedavisi ile sonuç alınamıyorsa cerrahi tedavi yapılabilir. Çok ciddi durumlarda rahmin alınmasına kadar gidilebilir. Ancak dünyada bu tarz vakalarda ‘modern spiral’ aşırı kanama tedavisinde etkili bir rol oynar.”
"SPİRAL TEDAVİ SEÇENEKLERİ ARASINDA YER ALIYOR"
Spiralin, vücudun hormonal dengesini etkilemeden rahim zarını incelterek kanamayı azalttığını belirten ve adet kanamalarını azaltmak için pek çok ülkede uygulanan bir seçenek olduğunu öne süren Prof. Shawki, buradaki etki mekanizmasını ise şu şekilde anlattı:
“En etkin doğum kontrol yöntemlerinden biri olan modern spiral, rahme yerleştirilen T şeklindeki özel plastik bir cisimdir. Bu cismin içinde bulunan çok düşük dozdaki gestagen (gebelikte salgılanan hormon) hormonu, rahim içi zarına etki ederek, kalınlaşmasını engelliyor. Zar inceldikçe adet de azalıyor. Bir süre sonra yumurtalıkların faaliyeti aynen devam etmesine rağmen, rahim zarı kalınlaşamadığı için adet kanamasının yan etki yaşanmadan azalmasına sebep oluyor. Bu şekilde kadın hem gebelikten korunuyor hem de adet kanamasında ciddi bir azalma oluyor. Spiral bu özelliğiyle, dünyanın birçok ülkesinde jinekolojik sebeplerden dolayı aşırı adet kanaması görülen kadınlarda tedavi amaçlı tercih ediliyor. Ayrıca modern spiral sayesinde aşırı kanamanın sebep olduğu halsizlik, yorgunluk ve kansızlık da önlenmiş oluyor.”
- Etiketler :
- Haberler