Huzursuzluğun nedeni bağırsaklar olabilir!
Günlük hayatı etkiliyor, dışarıda, toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda aniden kramp şeklinde karın ağrısıyla kendini gösteriyor. Bütün bu şikayetlere neden olan huzursuz bağırsak sendromu insanı sosyal ve özel hayatta zor durumda bırakarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Hemen tuvalete gitme ihtiyacı duyulmasına sebep olan huzursuz bağırsak sendromunun etkilerini azaltmak için yapılması gerekenleri Avrasya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdülkerim Özakay anlattı. Dr. Özkaya, huzursuz bağırsak sendromunu hakkında sık sorulan sorulara yanıt verdi, hastalığı tedavisinde izlenecek yol ile ilgili bilgileri paylaştı:
Huzursuz bağırsak sendromu (İBS) nedir?
Huzursuz bağırsak sendromu karın ağrısı ve dışkılamada seyreden bozukluklar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Yetişkinlerin %15-20‘sinde özellikle stresli dönemlerde görülür ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bağırsakların düzensiz çalışmasıyla ortaya çıkan bu hastalık zaman zaman kabusa dönüşebiliyor.
Huzursuz bağırsak sendromu hangi belirtilere yol açıyor?
Huzursuz bağırsak sendromunun sebebi net olarak belirlenememektedir. Hastalığa yol açan nedenler tam olarak anlaşılamadığı için tek bir sonuca bağlamak oldukça zordur. Genellikle stresin arttığı dönemlerde görülmektedir. Huzursuz bağırsak sendromu; kramp şeklinde karın ağrısı, gaz ve şişkinlik, zayıflama, güçsüzlük, halsizlik, yorgunluk, stres, depresyon ve konsantrasyon bozukluğu, dışkılama bozuklukları, (bazen ishal, bazen kabızlık bazen de ikisi birden görülebilir), dışkı ile birlikte mukus veya sümük olması, dışkılama zamanı ve sıklığında değişiklik şeklinde bulgular gösterir.
Hastalık nasıl ortaya çıkıyor?
Huzursuz bağırsak sendromu her yaş grubunda ortalama toplumun yüzde 10-15’lik kesiminde görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla yüzde 3 ila 7 oranında daha fazla görülmektedir.
Hastalığın en önemli özelliği kronik olmasıdır. Nedeni tam olarak belirlenemeyen hastalık 3 şekilde ortaya çıkmaktadır. Kabızlık en sık görülen şeklidir, ishal, kabızlık ve ishalin birlikte görülmesidir.
Sosyal hayatı da etkiliyor…
Huzursuz bağırsak sendromu, hastaların yaşam kalitesini düşürüp sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Hastanın aniden tuvalete gitme ihtiyacı hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan sorun yaşamasına neden olur. Bazı dönemlerde huzursuz bağırsak sendromu kendini hiç göstermez ve herhangi bir belirti vermez. Ancak bazı dönemlerde şiddetli karın ağrıları, kramplar ve bulantı gibi tüm belirtiler bir anda ortaya çıkar ve kişi günlük işlerini yapamayacak duruma gelebilir.
Farklı hastalıklarla karıştırılıyor mu?
Huzursuz bağırsak sendromunda bağırsak ve midede herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmamaktadır.6 aydan fazla süren şiddetli karın ağrıları, kramplar, mide bulantısı gibi şikayetler huzursuz bağırsak sendromuna işaret etmektedir. Belirtileri nedeniyle zaman zaman, alerji, bağırsak parazitleri, mide, bağırsak kanserleri gibi ciddi hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Bu nedenle hastalığı tespit etmek için öncelikle hastanın hikayesi dinlenir sonrasında teşhis konulur.
Huzursuz bağırsak sendromunda tedavi nasıl yapılır?
Huzursuz bağırsak sendromunu tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Hastalığın teşhis edilmesinde ilk olarak başka bir hastalığın olmadığı kesinleştirilmektedir. Tedavide uygulanacak herhangi bir test yoktur. Ortaya çıkan belirtiler ve hastanın hikayesi teşhis için yol göstermektedir. Tedavinin amacı hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Hastanın devam eden kabızlık veya ishal şikayetini önlemek için beslenme şekli değiştirilip, belirtiler hafifletilmeye çalışılır. Düzenli ve sık sık yemek yenilmeli ve spor yapılmalıdır. Bunların yanı sıra bağırsak düzenleyici ve stres önleyici ilaçlar kullanılır.
BUNLARI UYGULAYARAK YAŞAM KALİTENİZİ YÜKSELTEBİLİRSİNİZ
Hastalığın belirtilerini azaltmak için öncelikle beslenme alışkanlıklarını düzenlemek gerektiğini vurgulayan Dr. Özakay, daha rahat bağırsaklar için tavsiyelerini şöyle sıraladı:
• Gece yemeklerinden vazgeçmeli ve yemek yerken lokmalar iyice çiğnenmeli,
• Bol miktarda sıvı tüketilmeli,
• Stresten uzak durulmalı,
• Düzenli egzersiz yapılmalı,
• Uyku düzenine dikkat edilmeli,
• Kabızlık durumunda daha çok lifli yiyecekler, ishal durumunda ise posalı yiyecekler tüketilmeli.
- Etiketler :
- Haberler -
- huzursuz bağırsak sendromu
- bağırsaklar
- İstanbul
- Beslenme
- Genel Sağlık