“Her fermente gıda probiyotik değil” (Probiyotik ürün alırken nelere dikkat edilmeli?)

Yeterli miktarda alındığında insan sağlığına olumlu etkileri olan canlı mikroorganizmaların probiyotik, bunları ihtiva eden gıdaların ise probiyotik gıda olarak adlandırıldığını belirten İç hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, “Ancak her canlı bakteri içeren fermente ürün, probiyotik gıda olarak kabul edilmemektedir” dedi.

“Her fermente gıda probiyotik değil” (Probiyotik ürün alırken nelere dikkat edilmeli?)

Yoğurt, kefir, tarhana, turşu, şalgam suyu ve boza tüketiminin için faydalı olabildiğini ancak her canlı bakteri içeren fermente ürünün, probiyotik gıda olarak kabul edilmediğini vurgulayan İç hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, bir ürüne, “probiyotik gıda” diyebilmek için taşıması gereken özellikleri şöyle anlattı:

gıda diyebilmemiz için içeriğindeki faydalı bakteri türü ve sayısı yeterli olmalı, ağızdan alındığında sindirim enzimlerinden fazlaca etkilenmeden bağırsaklara yerleşebilmelidir. Probiyotik gıda ya da ürün satın alırken bu özelliklere sahip, mümkünse belgeli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca turşu, şalgam suyu gibi gıdalar fazla miktarda tuz içerikleri nedeni ile yüksek tansiyon hastalarında, reflü ve mide kanseri riski olanlarda önerilmez. Ev yapımı yoğurt katkı maddesi içermez, ancak mayalama esnasında probiyotik bakteri ile zenginleştirilmezse, faydalı bakteri içeriği açısından market yoğurduna üstünlüğü yoktur. Yanı sıra sokaklarda ‘köy yoğurdu’ adı altında satılan yoğurdun da hijyenik şartlarda üretilmiş olduğunun garantisi yoktur.’’

ETİKETLER İYİ OKUNMALI

Probiyotik gıda alırken etiket okumanın önemini vurgulayan Dr. Bektaş, ‘’Marketlerde satılan yoğurtlarda, yoğurt bakterileri olarak Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus bulunur. Bu yoğurt bakterileri yararlılık ve metabolizma açısından probiyotik bakterilerden olan Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium ‘lar…vb kadar özellikli değildir. O nedenle bir probiyotik gıdanın sağlığa fayda sağlaması için çeşitli probiyotik bakterilerle zenginleştirilmiş olması ve en az 1 milyar (10 8 cfu/g) insan sağlığına faydalı canlı bakteri içermesi gerekir. Her gün düzenli olarak ve yeteri kadar probiyotik gıda tüketilmesi sağlıklı olmak için önem taşır’’ dedi.

“Her fermente gıda probiyotik değil” (Probiyotik ürün alırken nelere dikkat edilmeli?) - 1

TURŞU AÇILDIKTAN SONRA BUZDOLABINDA SAKLANMALI, 3 AYDA TÜKETİLMELİ

gıdanın, yüksek ısıya tabi tutulması, ilave edilen bazı kimyasallar ve ürünün bayat olması durumunda probiyotik özelliğinin kaybolduğunu dile getiren ODTÜ Gıda Mühendisi Prof. Dr. Fatih Yıldız ise şunları söyledi:

‘’Marketten satın alınan yoğurt, kefir gibi gıdaların etiketinde çoğu kez bakteri cinsi ve sayısı belirtilmiyor. Bu gıdalar uygun koşullarda saklandıklarında bile probiyotik etkinlik açısından en fazla 2 hafta raf ömrüne sahipler. Rafta kaldıkları her gün bu özelliklerini kaybetmekteler. Dolayısıyla bu gıdaların probiyotik faydalılığı belirsizleşiyor. Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.’’

Sayfa Yükleniyor...