Her 50 ergenden biri “kronik yorgun”
Ergenlik çağındaki gençlerin yaşadığı aşırı stres, baskı ve beklentiler, “Kronik Yorgunluk Sendromu”nun zirve yapmasına neden oldu.
Pediatri uzmanları, yaptıkları son araştırmayla “Kronik Yorgunluk Sendromu”nun artık ergenlik çağındaki her 50 gençten 1’inde görüldüğünü ve 6 aydan uzun bir süre etkisini gösterdiğini ortaya koydu.
Bristol Üniversitesi’nin yönettiği araştırma, “Avon Boylamsal Ebeveynler ve Çocuklar Çalışması”nda yer alan veriler ışığında gerçekleştirildi. Çalışmada, araştırmaya katılan 5 bin 756 katılımcının kendi kendine yanıtladığı sorular kullanıldı.
KIZLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Araştırma sonucunda ergenlik çağındaki kızların, “Kronik Yorgunluk Sendromu”na erkeklere göre neredeyse 2 kat daha çok yakalandığı gözlemlendi. Yine aynı araştırmada fakir ailelere mensup olan çocuklarda, diğerlerine göre “kronik yorgunluk sendromu”nun daha fazla rastlandığı görüldü.
Kronik Yorgunluk Sendromu, 90’lı yıllarda sadece ayrıcalıklı orta sınıfın etkilendiği “sahte” bir hastalık olarak görülüyordu. Ancak günümüzde ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme merkezlerinden alınan veriler incelendiğinde, ülkede yaklaşık 1 milyon kişinin bu sendromdan muzdarip olduğu görülüyor.
BİLİM HENÜZ ÇARE BULAMADI
Çaresi olmayan bu hastalık için genellikle antidepresan, uyku ilaçları ve psikolojik danışmanlık ile tedavi uygulanıyor. Bazı hastalar bu yöntemlere akupunktur ve masajı da ekleyerek durumlarını daha iyi hale getirmeye çalışıyor.
Uzmanlar, Kronik Yorgunluk Sendromu’na sahip olan kişiler yaşam tarzında değişiklik yapmasını, sağlıklı bir diyet uygulamasını ve daha fazla uyumasını öneriyor.
Bu sendroma sahip kişiler sadece kronik bir yorgunlukla mücadele etmiyor.
Uzmanlar, acıya hassasiyet, depresyon, anksiyete, kas ve eklem ağrıları, güçsüzlük, sersemlik ve başağrısı gibi çok sayıda farklı şikayetin de hastalıklar birlikte görüldüğüne dikkat çekiyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Sağlık