“Her 10 kişiden birinde huzursuz bağırsak sendromu var”

Dünyada görülme sıklığı giderek artan irritabl bağırsak sendromunun (İBS) Türkiye’de her 10 kişiden birinde görüldüğünü belirten Gastroenterolog Doç. Akif Altınbaş, huzursuz bağırsak sendromunun yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi.

“Her 10 kişiden birinde huzursuz bağırsak sendromu var”

Sıklıkla genç ve orta yaş grubunda görülen (İBS), bağırsak alışkanlığında değişim ve karın ağrısı ile seyreden bir rahatsızlık.

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Akif Altınbaş, huzursuz bağırsak sendromu hakkında, “Altta yatan organik bir patoloji yokluğunda görülen karın ağrısı, sıklıkla iyi lokalize edilemez ve büyük abdest ihtiyacını giderdikten sonra kısmen bir rahatlama hissedilir. Karın ağrısı gece olmazken, stres ve uykusuzluk ile ve yemek sonrasında artış gösterir” dedi.

Rahatsızlığın, dünyada görülme sıklığının giderek artığına dikkat çeken Altınbaş, “Türk toplumunda yaklaşık her 10 kişiden birinde görülmektedir. Ancak her İBS hastasının kliniği de benzer seyretmez. Özellikle sabahları olmak üzere, günün her saatinde karın ağrısını takip eden ishal ile seyreden İBS'nin yanında bazı hastalarda kabızlık ön plandadır. İshal- normal kıvamlı gayta- kabızlık şeklinde değişim gösteren bir ara formun varlığı da İBS hastalarını değerlendirirken unutulmamalıdır” diye konuştu.

“TEDAVİSİ YOK, DÜZENİ ŞİKAYETLERİ AZALTABİLİR”

Kadınlarda sık görülen İBS rahatsızlığını ortadan kaldırıcı bir tedavi yönteminin olmadığını ifade eden Uzman, tedavinin ağırlıklı olarak hasta şikayetlerine yönelik olduğunu belirterek “İshal şikayeti ön planda olan hastalarda anti-diyaretik ilaçlar tercih edilirken, kabızlık ile seyreden olgularda ise gıdalardaki lif oranlarını artırıp su tüketimini artırmayı hedeflemek en doğru yöntem olacaktır. İshal ve şişkinliğin ön planda olduğu vakalarda antibiyotik veya probiyotik kullanımının yararı son yıllarda gösterilmiştir. Antibiyotik kullanımı veya şiddetli bir gastroenterit sonrası ortaya çıkan İBS tablolarında aç karnına günde tek seferde alınacak probiyotiğin faydası göz ardı edilmemelidir. Evde yapılmış yoğurdun veya salatalık turşusunun probiyotik desteği veya düzenli yapılacak egzersizin bağırsak düzeni konusundaki katkısı İBS şikayetlerinin azaltılmasında önemlidir” dedi.

“Her 10 kişiden birinde huzursuz bağırsak sendromu var” - 1

İBS RAHATSIZLIĞI HAYAT KALİTESİNİ ÇOK OLUMSUZ ETKİLER

İBS’nin ihmal edilmemesi gereken bir hastalık olduğu konusunda uyaran Doç. Dr. Akif Altınbaş, “Özelikle genç insanlarda görülmesi ve alevlenmelerin olduğu dönemlerde hayat kalitesini ciddi oranda bozması nedeni ile İBS ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Toplumda sık görülmesi ve çoğunlukta gençlerde olması nedeni ile ayrıntılı tetkik sadece risk faktörü olan hastalarda yapılmalıdır. Bunun yanında, İBS hastalarında sürece psiko- sosyal sorunların da sıklıkla eşlik ettiği görülmektedir. İBS hastalarında süreç uzadıkça ve hastanın şikayetlerini azaltacak etkin bir tedavi yöntemi bulunmadığı durumda erken dönemde olmayan anksiyete ve kaygı-durumları bozukluklarının da zaman içinde sürece dahil olduğu dikkati çekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraflar: Getty Images Turkey

Sayfa Yükleniyor...