“Halk sağlığı tütün endüstrisinin çıkarlarından değerlidir” (9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü)

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Türk Toraks Derneği’nden yapılan açıklamada, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesinin ilgili maddesine dikkat çekildi, “Maddede; ‘Taraflar tütün kontrolü ile ilgili halk sağlığı politikalarını belirlemede ve uygulamada, bu politikaları tütün endüstrisinin ticari ve diğer çıkarlarından koruma adına ulusal hukuklarına uygun olarak gerekli tedbirleri alacaklardır’ denilmektedir. T.C Devleti bu sözleşmeyi imzalayarak taraf olmuş, halkının sağlığını tütün endüstrisinin çıkarlarından üstün tutarak koruyacağına uluslararası anlaşmayla söz vermiştir” denildi.

“Halk sağlığı tütün endüstrisinin çıkarlarından değerlidir” (9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü)

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle tütün ürünlerinin zararlarına ve endüstrinin oyunlarına bir kez daha dikkat çekildi.

Tütün endüstrisinin birçok ülkede vergi ayrıcalıklarından, vergi indirimlerinden, mali yardımlardan faydalandığını, yeni sigara, nargilelik tütün mamülü ve hatta dumansız tütün ürünleri, nikotin salıveren sistemler geliştirerek, sigaranın zararlarını azaltma kandırmacası ile aslında arzın büyümesine ve tüketimin artmasına neden olduğunu vurgulayan dernek açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Tütün endüstrisinin kendi paylaşımlarından öğrenildiği üzere, bu endüstri dünyada ticaretin önemine inananları etkilemiş, ülkelerin ekonomi, sanayi, ticaret, maliye, tarım bakanlıklarında üretim, istihdam, vergi katkısı kavramlarını kullanarak ilişkiler kurmuştur. sadece Sağlık Bakanlıkları ile sınırlı değildir, endüstrinin diğer bakanlıklarla ilişkilerinin halkın sağlığına olumsuz etki yapacağı düşünülmektedir. Bu, tütün endüstrisinin görünmeyen sinsi yüzüdür.  

“DUMANSIZ HAVA SAHASININ GÜNDEME GETİRİLMESİ ENDÜSTRİ OYUNU!”

Tütün endüstrisi kapalı alanlarda sigara yasaklarının sigara bırakmayı artırdığını ve sigara tüketimini azalttığını bilmektedir. Sözde, içmeyenlere jest yaparmış gibi, sigara içenlere ayrı bir bölme yapılacağı iddiası, artık herkesin bildiği, pasif içiciliğin yaptığı, solunum yolu hastalıkları, tekrarlayan enfeksiyon hastalıkları, hatta doğumsal sorunlara yol açtığı bilgisini, yani malumun tekrar ilanını gerektirir.

DÜZ PAKET ÖNEMLİDİR!

Düz paket uygulaması ile ilgili yapılan kanun değişikliği kararını desteklemekteyiz. Ayrıca, bu kararın uygulanması ile ilgili yönetmeliğin bir an önce çıkması hayati önem taşımaktadır. Buna göre Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri paketleri, tabanı hariç nargile şişelerinin üzerine, en geniş iki yüzünden her birine, yüzde seksen beşinden az olmamak üzere,  tütün ürünlerinin zararlarını belirten resimli ve yazılı uyarılar konulacaktır. Markanın yazı karakteri ve boyutu ise tasarlanmış düz ve standart paket biçiminde piyasaya arz edilecek, paketin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde beşini aşmayacak şekilde yazılacaktır. Paketlerin üzerine markanın logosu bulunmayacaktır. Düz paket uygulamasının tüketimi azalttığı bilimsel verilerle doğrulanmıştır. 

SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIKTIR!

bağımlılığı bir hastalıktır, tedavi edilebilir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi hasta yerilmeden, eleştirilmeden, ötekileştirilmeden bilgilendirilmeli ve desteklenmelidir. bağımlıları içtikleri için cezalandırıldıklarını düşündürecek uygulamalarla yardım alma şansından uzaklaştırılır, bırakma çabalarının desteklendiği uygulamalarla kazanılır. 

“Halk sağlığı tütün endüstrisinin çıkarlarından değerlidir” (9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü) - 1

HAKLARINIZA VE HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIN!

Umarız 4 Şubat Dünya Günü’nü takip eden 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, kanser yapan tütün ürünlerini bırakmak için bir fırsat olur. Bilindiği gibi sağlık hakkı, en temel insan haklarındandır ve bu haklarda devletin olumlu edim yükümlülüğü vardır. hakkı, sadece hastalıkların tedavisine yönelik olmayıp sağlığın korunup geliştirilmesini içerir. Bu durumda, daha önce atılan olumlu adımlardan dönmenin sağlığını korumakla yükümlü olunan insanlara değil de kime faydasının olacağı açıktır. Hak sahiplerini ve bunu koruyup geliştirmekle yükümlü olan kurumları Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde bir kez daha bu konular üzerinde düşünmeye, toplumun sağlığını bütüncül olarak koruyacak yeni adımlar atmaya davet ediyoruz.”

VİDEO: 40 YIL SİGARA İÇTİ, ŞİMDİ PİŞMAN!

Sayfa Yükleniyor...