Güney Afrika'daki corona virüs mutasyonu aşıların etkisini zayıflatabilir

Güney Afrika'daki bilim insanları, ülke çapında yayılan ve “501Y.V2” adı verilen mutasyonun corona virüse karşı geliştirilen aşıların etkisini zayıflatabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, Güney Afrika varyantının İngiltere’de ortaya çıkan mutasyondan daha fazla endişe uyandırdığını belirtildi. Bununla birlikte araştırmacılar, mutasyonlara karşı duyulan endişelerin yalnızca zengin ülkelere değil, tüm dünyada aşıların hızla yaygınlaştırılması için küresel baskıya katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Güney Afrika'daki corona virüs mutasyonu aşıların etkisini zayıflatabilir

Güney Afrika'daki bilim insanları, ülke çapında yayılan ve “501Y.V2” adı verilen yeni mutasyonunun piyasaya sürülen mevcut aşılara karşı daha dirençli olabileceği açıkladı.

"MAKUL BİR ENDİŞE YARATIYOR"

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ortaklığında geliştirilen aşının Güney Afrika’daki denemelerini yürüten Profesör Shabir Madhi, BBC’ye verdiği demeçte, "Güney Afrika mutasyonunun şu an için İngiltere’de ortaya çıkan B117 varyantından daha fazla endişe uyandırdığını söylememiz mümkün ve bu Güney Afrika varyantının aşılara karşı  daha dirençli olabileceğine dair makul bir endişe yaratıyor” ifadelerini kullandı. 

Bununla birlikte, İngiltere Bakanı Matt Hancock dün yaptığı açıklamada Güney Afrika'da görülen Covid-19 mutasyonunun İngiltere'de görülenden daha tehlikeli olduğunu belirtmişti. Madhi, Güney Afrika'da halihazırda devam eden kapsamlı testlerle kesin bir cevabın muhtemelen birkaç hafta içinde geleceğini söyledi.

Güney Afrika'daki corona virüs mutasyonu aşıların etkisini zayıflatabilir - 1

AŞININ TETİKLEDİĞİ ANTİKORLARIN ETKİSİNİ ZAYIFLATABİLİR

Bilim insanları daha önce İngiltere’de ortaya çıkan B117’nin 17 mutasyon geçirdiğini ve genetik değişiklikler virüsün vücuda tutunmasını sağlayan başak proteininde meydana geldiği için yüzde 56 oranında daha bulaşıcı olduğunu ortaya koymuştu. Fakat, Güney Afrikalı araştırmacılar, ülkede ortaya çıkan virüsün İngiltere’dekinden çok daha fazla mutasyona uğradığını aktardı. Mutasyon sayesinde corona virüsün antikorların saldırısından kurtulabileceği belirtildi.

Aşılar, vücuda corona virüsle karşılaşması durumunda savaşmak için antikor oluşturmayı da içeren bir bağışıklık tepkisi oluşturmayı öğreterek çalışıyor. Antikorlar ise, bağışıklık sistemi tarafından virüslerin yüzeyine yapışan ve onları etkili bir şekilde devre dışı bırakan küçük proteinlere deniliyor. Bu bağlanma yeteneği zayıflarsa, aşının uygulanmasının ardından oluşturulan antikorlar o kadar etkili olmayabilir.

Konuya ilişkin açıklama yapan Profesör Madhi, Güney Afrika'daki mutasyonun mevcut aşıları işe yaramaz hale getirmesinin "olası olmadığını", ancak "etkisini zayıflatabileceğini" söyledi.

Güney Afrika'daki corona virüs mutasyonu aşıların etkisini zayıflatabilir - 2

Wits Üniversitesi'nden bir aşı uzmanı olan Profesör Helen Rees ise, endişelenecek bir durum olmadığını belirterek, "Neyse ki,  mutasyonlara yönelik aşı üzerinde daha fazla değişiklik yapılması gerekirse, geliştirilmekte olan bazı aşı teknolojileri bunun nispeten hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir" dedi. 

MUTASYONLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN AŞILAR YALNIZCA ZENGİN ÜLKELERDE DEĞİL, TÜM DÜNYADA YAYGINLAŞMALI

Diğer taraftan, Profesör Rees, Güney Afrika'daki mutasyonlarla ilgili endişelerin, yalnızca daha zengin ülkelere değil, tüm dünyada aşıların hızla yaygınlaştırılması için küresel baskıya katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Rees, "Yeni varyantlar halihazırda diğer ülkelere yayıldığından, aşıların mutasyonlara karşı etkili kalmasını sağlamanın yolu mümkün olan herkesi aşılamaktır" dedi.

LABORATUVAR TESTLERİ OLUMLU

İngilizhükümetinin aşı danışma komitesine başkanlık eden Profesör  Barry Schoub ise, testlerden elde edilen "ön verilerin" mutasyonların virüsün mevcut aşıların etkisinden "kaçmasına" izin vereceğini  göstermediğini söyledi. Mevcut aşıların hala "bu yeni varyantı etkisiz hale getirdiğini" gösteren laboratuvar testlerine atıfta bulunarak "Aşılar çok etkili görünüyor" dedi.

Bununla birlikte Madhi, önemli laboratuvar deneylerinin henüz başlamadığını ve aşıların etkinliğinin ancak "önümüzdeki birkaç hafta içinde" bilineceğini açıkladı.

HEMŞİRE ANNELERİN VİRÜSLE SAVAŞI

Sayfa Yükleniyor...