Göz tembelliği tedavisinde kritik yaş
Çocukların göz tembelliğine en hassas oldukları dönemin 0-7 yaş aralığı olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Yaycıoğlu, “Bu nedenle ilk göz muayenesi, çocuk 1 yaşını geçmeden yapılmalı, ilkokul çağına ertelenmemeli” dedi.
Bebek, ilk üç aya kadar tam gelişmeyen görme merkezleri nedeniyle cisimleri gözleriyle takip edemiyor. Her iki gözünü birlikte kullanmaya 3. ayda başlayan bebek, ancak altıncı aya geldiğinde erişkine benzer bir görüşe sahip oluyor.
Çocukların büyük bir kısmında 7 yaşına kadar görme gelişimi tamamlandığından göz rahatsızlıklarının tedavisinde 0-7 yaşın önemine dikkat çeken Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, ilk göz muayenesinin mümkün olan en erken dönemde yapılması gerektiğini vurguladı: “Bebeklerde gözlerde kayma, sulanma, leke, gözlerde beyazlık, ışığa bakamama, titreme gibi bir sorun varsa hiç zaman kaybetmeden muayene edilmeli. Sorun olmayan bebekler ise 1 yaş öncesinde tercihen 8-9 aylıkken mutlaka bir göz doktoruna götürülmeli.”
TEMELİNDE GÖZ RAHATSIZLIKLARI VAR
Görme gelişimini engelleyen göz rahatsızlıkları,
AİLELER FARK EDEMEYEBİLİYOR
Aileler çok ilgili olsalar bile, çocuklarındaki göz bozukluğunu veya tembelliği fark edemeyebiliyor. Çocuklarının çok uzaktaki objeleri veya yerdeki küçük cisimleri seçmelerinin iyi gördükleri anlamına gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, “Tek gözü bozuk olan çocuklar iyi gören gözleri ile bu cisimleri seçebildikleri için bu durum aldatıcı olabilir. Bu durumu saptamanın basit yolu tek gözü kapatarak yapılacak göz muayenesidir” şeklinde konuşuyor. Bu şekilde anne babalar tarafından erken fark edilen kırma kusuru, tembellik gibi görme problemleri, çocuk okula başladığında çocuğun başarısını, okula alışmasını ve ileride yaşam kalitesini de olumlu etkiliyor”diye konuştu.
KAPAMA TEDAVİSİ İŞE YARIYOR
Göz tembelliğinde, altta yatan bir hastalık varsa öncelikle onun tedavi edilmesi önem taşıyor. Katarakt veya leke varsa cerrahisi yapıldıktan, kırma kusuru gözlükle düzeltildikten sonra göz tembelliği tedavisine başlanarak, az gören gözün iyi görmesi sağlanmaya çalışılıyor. Kapama tedavisi denilen yöntemle sağlam ve iyi gören göz kapatılarak, zayıf olan gözün çalıştırılması amaçlanıyor.
Bu tedavide zorlanan çocuklarda kapama sağlayan özel gözlükler kullanılabildiğini söyleyen Yaycıoğlu, “Kapama tedavisi genelde 7’li yaşlara kadar etkili oluyor. Sonrasında uygulandığında başarı şansı düşüyor” dedi.
GÖZ MUAYENESİ HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, anne babalara seslenerek, çocuklarının göz sağlığında dikkat etmeleri gerekenleri ise şöyle anlattı:
• Bebekler 1 yaş altında mutlaka göz kontrolünden geçirilmeli,
• İlk göz muayenesi için ilkokula başlama yaşı beklenmemeli,
• Eğer bir rahatsızlıkları varsa, gözlük veya cerrahi tedavi gecikmeden uygulanmalı,
• Uygun gözlükler ve kapama tedavisi ile iyileşen göz tembelliğinde, en iyi sonuçların tedaviye erken başlanıldığında alındığı unutulmamalı,
• Göz rahatsızlıklarına, özellikle görsel iyileştirilebilme dönemi olan doğum ile 7 yaş arasında müdahale edilmesi gerektiği akılda tutulmalı.
- Etiketler :
- Haberler -
- Bebek ve Çocuk Sağlığı
- Genel Sağlık