"Fenilketonüri nedir?" diye soruldu, "lastik markası" diyen oldu
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, bir damla topuk kanıyla teşhis edilebilen, tanı ve tedavide geç kalındığında ise çocukta zihinsel geriliğe yol açan fenilketonüri (PKU) hastalığı ile ilgili sıra dışı bir çalışma yaptı.
Doğumsal metabolik hastalıklardan biri olan fenilketonüri (PKU) ülkemiz için önemli sağlık sorunlarından biri. Her yıl 350-400 çocuk bu hastalıkla doğuyor ve akraba evliliği fenilketonüri hastalığının sık görülme nedeni.
Hastalıkta vücutta bir enzim yetersiz olduğu için, diyetle alınan proteinlerin yapı taşlarından biri olan fenilalanini kullanamıyor. Kanda biriken fenilalanin beyne zarar veriyor. Diyetteki protein kaynakları ile vücuda alınan, vücutta oluşmayan bu protein yapı taşının kandaki miktarı diyetle protein alımı kısıtlanarak kontrol edilebiliyor.
Tehlikeli sonuçları olmasına rağmen toplumda fazla bilinmeyen PKU'ya dikkat çekmek isteyen İzmir İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları farklı bir çalışma yaptı. Gazete Habertürk'ten Mert Neşet Muslu'nun haberine göre; 100’ün üzerinde kişiye “Fenilketonüri nedir?” diye soran İzmir İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları, “Otomobil modeli”, “Ne bileyim bacım!”, “Avrupalıların işidir”, “Kel Nuri’yi tanımıyorum” ve “Lastik markası” gibi ilginç yanıtlar aldı.
Fenilketonürinin kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Kırlangıç, “Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksek. Her 100 kişiden 4’ünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra yüksek oranda akraba evlilikleri, ülkemizde hastalığın sıklıkla izlenmesinin nedenidir. Ağır zihinsel geriliği olan fenilketonürili bireylerde nörolojik sorunlar, bazı davranış bozuklukları, cilt lezyonları görülebiliyor. Ancak hastalığın tanısının ardından çocuklar, uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürebiliyor. Hastalığın tespitinde yenidoğan taraması çok önemli. Fenilketonürili çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor. Ayrıca, makarna ve bisküvi gibi ek beslenme ürünleri için ailelere ödeme de yapılıyor. Tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlar doğurabilen bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturmaya çalıştık” diye konuştu.
- Etiketler :
- Haberler -
- Hastalık
- İzmir
- Genel Sağlık