Egzersiz yüksek tansiyondan da koruyor!

Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği gibi çok sayıda önemli hastalığa yol açıyor. Yüksek tansiyon varlığında, ilaçların düzenli kullanılmasının ve tansiyon takibinin hayati önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, egzersizin tansiyon üzerindeki önemine dikkat çekiyor.

Egzersiz yüksek tansiyondan da koruyor!

Kilo ve aşırı tuz tüketiminin, yüksek tansiyonu tetiklediğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, 65 yaş üstü, kilolu, çok tuz tüketimi olan, yeterli meyve-sebze tüketmeyen, çok fazla kahve ve alkol tüketen, sigara içen, yeterli ve düzgün (en az 6 saat) uyumayan, yeterli egzersiz yapmayan kişilerin yüksek tansiyon riski taşıdığını belirtti.

Kan basıncı, sistolik (halk arasında büyük tansiyon ya da kalbin kanı pompalarken oluşturduğu basınç) ve diastolik (halk arasında küçük tansiyon ya da kalbin kan pompalamaya ara verdiği dönemdeki basınç) olarak iki farklı değerden oluşuyor. Tansiyon sistolik/diastolik oran ile ifade ediliyor ve basınç değerleri veriliyor.

İdeal kan basıncının 90/60 mmHg ile 120/90 mmHg aralığında olması gerektiğini aktaran Dr. Kaya, “Kan basıncınız 140/90 mmHg’den daha yüksek ise yüksek kan basıncınız yani yüksek tansiyonuz var demektir. Kan basıncınızın 120/90 ile 140/90 mmHg aralığında olması ise yüksek tansiyon adayı olduğunuza işaret etmektedir" dedi.  

EGZERSİZ, TANSİYONU KONTROL ALTINDA TUTUYOR

Tansiyon ilaçları gibi egzersizin de tansiyonu kontrol altında tutmada etkili olduğunu ifade eden Uzman, “Egzersiz yüksek tansiyonu 4.33 mmHg, ilaç kullanımına ek olarak düzenli egzersiz ise yüksek tansiyonu 8.96 mmHg düşürür.Neredeyse 9 birim azalma yüksek tansiyon tedavisinde çok önemlidir” şeklinde konuştu.

KALP DOSTU EGZERSİZLER: YÜRÜYÜŞ, YÜZME VE AĞIRLIK KALDIRMA

Yürüyüş, yüzme ya da ağırlık kaldırma egzersizlerinin kalp dostu olduğunu belirten Prof. Dr. Defne Kaya, “Yeterli ve sağlığınızı geliştirici egzersiz reçetesi için iki önemli belirteç vardır” dedi ve şu bilgileri paylaştı:   

“Fizyoterapistinize danışın ve yapacağı iyi bir değerlendirme ile size güvenli ve etkin egzersiz reçetesi çizilmesini isteyin. 35 yaşından sonra yapılacak güvenli egzersizleri şöyle sıralamak mümkün:

- Tempolu yürüyüş (Özellikle nordik yürüyüş),
- Ağırlık antrenmanları,
- Merdiven inme-çıkma,
- Ağırlık kaldırma ve taşıma (Market alışverişinde deneyebilirsiniz),
- Dirençli renkli bantlarla egzersiz,
- Bahçede yapabileceğiniz ağır işler,
- Daha önceden yapıyorsanız koşuya devam edebilirsiniz. 

HAFTADA 150 DAKİKA EGZERSİZ İLE SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Haftada en az 150 dakika bisiklet, tempolu yürüyüş, yüzme gibi kalbinizin sağlıkla atmasını sağlayacak egzersizler ve evde ağırlık, pilates, yoga gibi egzersizler yaparak kas ve kemiklerinizi, ruhunuzu, kalbinizi ve beyninizi oksijenden mahrum etmeyin.”

VİDEO: YÜKSEK TANSİYON ÖLDÜRÜYOR!

Sayfa Yükleniyor...