Ebola salgını yeniden başladı (Ebola nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?)
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ebola nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişide de virüse rastlandığı duyurdu. Bu açıklamanın ardından da örgüt salgının yeniden başladığını açıkladı. Peki Ebola nedir, Ebola ne zaman çıktı, Ebola nasıl bulaşır? Merak edilen bütün detaylar haberimizde...
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola salgını nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkenin batısında salgının yeniden başladığını belirtti.
Salgının bittiği ihtimali üzerinde durulan günlerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son bilgilere göre 4 kişi Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybetti. 6 kişide ise Ebola salgını bulunuyor.
EBOLA NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?
Ebola çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.
Ebolaya karşı ilaç ve aşı çalışmalarında net bir açıklama bulunmuyor.
EBOLA NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?
Ebola ilk olarak 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı 2 salgına yol açmıştır.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgının Ebola Nehri yakınında bir köyde meydana geldiğinden hastalığa bu isim verilmiştir.
Daha çok sahra altı batı Afrika ülkelerinde (Gine, Siera Leona, Liberya) son olarak Kongo’da görülmüştür.
BİN 428 KİŞİ EBOLADAN HAYATINI KAYBETMİŞTİ
22 Ağustos 2014 tarihinde 2 bin 698 vaka görülmüş, bu hastalardan bin 428 kişinin ölümüne neden olmuştu.
A new #Ebola outbreak detected in western #DRC, near Mbandaka, Équateur province. @MinSanteRDC has identified 6 cases, of which 4 people have died. The country is also in final phase of battling Ebola in eastern DRC, #COVID19 & the world’s largest measles outbreak.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) June 1, 2020
EBOLA NASIL BULAŞIR?
Ebola, virüsü taşıyan maymun, yarasa, antilop gibi hayvanların organ, kan ve vücut sıvılarına temasla bulaşıyor. İnsandan insana geçiş ise hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarına temasla veya bunların bulaştığı eşyalarla da gerçekleşiyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ebola salgını olan ülkelere seyahat edenlerin, bu bölgelerde yaşayanların ve hasta kişilerle temas şüphesi olanların ebola açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu öyküye eşlik eden 38 derecenin üzerinde ateş, ciddi baş ve kas ağrısı, aşırı halsizlik, bulantı, kusma ve açıklanamayan kanamalar ebola şüphesini kuvvetlendiriyor. Olası vaka şüphesinde, rehberde yer alan kişisel koruyucu donanım kullanımı ve izolasyon önlemleri büyük önem taşıyor.
VİDEO: EBOLA ŞÜPHESİ KORKUTTU (2014-ARŞİV)
- Etiketler :
- Haberler -
- haberler
- Gündem
- Dünya
- haber
- Ebola
- Küresel Salgın
- Salgın
- Sağlık