Dukan diyeti nedir? (Dukan diyeti nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?)

Dukan diyeti, Fransa’nın tanınmış beslenme uzmanı Dr.Pierre Dukan’ın “Je ne sais pas maigrir” (Zayıflamayı Bilmiyorum) isimli kitabı ile ortaya çıktır. Peki Dukan diyeti nedir, nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir? İşte Dukan diyeti ile ilgili merak edilen her şey…

Dukan diyeti nedir? (Dukan diyeti nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?)

Son derece popüler olan Dukan diyeti, aşamaları olan ve aşamalara göre ilerlenmesi sonucunda sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflamayı sağlayan bir diyettir.

Protein ve yağ ağırlıklı bir beslenme düzeni uygulanmaktadır. Vücudun proteini yakmak için harcadığı kalori miktarı yükselir ve kilo verme hızlı bir şekilde gerçekleşmiş olur.

DUKAN DİYETİ NASIL YAPILIR, AŞAMALARI NELERDİR?

Dört aşamadan oluşan Dukan diyeti, tüm aşamalar doğru ve sırasıyla uygulanmalıdır. Dukan diyetinde protein ağırlıklı, kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri,sebzeler, süt ve peynir çeşitleri gibi besinler tüketilir. 

1.DUKAN ATAK AŞAMASI

İlk aşama olan atak (saldırı) evresi 10 güne kadar sürebilir. Bu evrede protein alımı gerçekleşir. Yağsız dana eti, balık, jambon, yumurta, süt gibi besinler bolca tüketilmelidir. Önemli olan yağsız bir şekilde saf protein alıyor olmaktır. Bu tür saf proteinleri günün her saatinde alabilirsiniz. Yalnızca yulaf ezmesi tüketimi serbest olup karbonhidrat alınması tamamen yasaktır. İlk aşamada  2 ile 7 kilo arasında kilo kaybı gerçekleşir.

Atak aşamasında tüketilebilen gıdalar,

-Dana, sığır eti

-Beyaz et tavuk, hindi eti (derisiz)

-Sığır, dana ciğeri

-Konservede bekletilen balıklar hariç tüm taze balıklar tüketilebilir.

-1.5 yemek kaşığı yulaf kepeği

-Deniz canlıları

-Yumurta (1 günde 2 tane)

-Az yağlı süt ve süt ürünleri

(Bu aşamada koyun eti kesinlikle yasak)

2.SEYİR AŞAMASI

İkinci aşamada, saf protein tüketimine devam edilir. Ancak beslenme düzenine yavaş yavaş sebzeler de eklenir. Mısır, patates, bezelye, fasulye, mercimek gibi karbonhirat gibi çeşitlerinin ise tüketilmemesi gerekir. Bu aşamada kaybetmek isenilen her 1 kilo için 3 gün boyunca bu aşama sürdürülmelidir.

Seyir Aşamasında tüketilebilen gıdalar;

-Kereviz, domates, mantar, yeşil fasulye, soğan, pırasa, sarımsak, kabak, şalgam,

-Günde 2 yemek kaşığı yulaf kepeği (zorunlu)

-Isapanak, marul diğer yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana

-Dolmalık biber, Kuşkonmaz, Enginar, Patlıcan, Salatalık,

(1 çay kaşığı yağ dışında herhangi bir yağa izin verilmiyor.)

3.GÜÇLENDİRME EVRESİ

Diyet sonrasında verilen kiloların geri alınması sıklıkla görülen bir durumdur. Bu aşamada amaç, verilen kiloların geri alınmaması ve kiloyu korumaktır. Seyir aşamasında verilen her 1 kilo için 5 gün boyunca bu güçlendirme aşaması sürdürülür. Yani seyir aşamasında 10 kilo verdiyseniz güçlendirme aşamasında 50 gün boyunca sürdürmeniz gerekir. Bu evrede protein ve sebze birlikte alınabilir.

Güçlendirme Evresinde tüketilebilen gıdalar;

-Et (kuzu eti haftada 1-2 kez)

-Kutlama öğünü (haftada 2 kez, İştah açıcı, ana yemek, tatlı)

-Protein günü (haftada 1 gün yalnızca proteinden oluşan gıdalar)

-Yulaf kepeği (günde 2,5 yemek kaşığı zorunlu)

-Günde 1 porsiyon meyve

-Ekmek (günde 2 dilim tam buğday ekmeği)

-Peynir (günde bir porsiyon)

4.KORUMA EVRESİ

Bu evrede günde en az 20 dakikalık yürüyüşler yapılması gerekir. Haftanın bir gününde saf protein harici bir şey ile beslenilmesi yasaktır. Onun dışındaki her gün ise 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketilir. Dördüncü aşama yani Koruma evresi ömür boyu sürdürülecek olan aşamadır.

Koruma Evresinde nelere dikkat etmelisiniz;

-Her gün en fazla 3 yemek kaşığı kadar yulaf kepeği yiyebilirsiniz.

-Her gün en az 20 dakika kadar yürüyüş yapmalısınız.

-Haftanın 1 günü diyet programındaki gibi sadece protein tüketmelisiniz.

HERKESİN MERAK ETTİĞİ SORU: HANGİ DİYET? (İŞTE YANITI)

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...