Diyarbakır’da zihinsel engellilere "özel" diş tedavisi
Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, poliklinikte tedavi edilmesi güç olan engelli hastaları evlerinden alıyor ve diş tedavilerini yapıyor. Kendilerini ifade etmekte zorlanan hastalar engelli kliniğinde şifa buluyor.
Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde, poliklinikte tedavi edilmesi güç olan engelli hastalara "özel" diş tedavi hizmeti sunuluyor.
Yaklaşık iki yıl önce hizmete açılan hastanede engelliler için oluşturulan ameliyathane ile polikliniklerde tedavisi mümkün olmayan hastalara hizmet veriliyor.
Zihinsel engelliler ile otistik ve down sendromlular başta olmak üzere yardıma ihtiyaç duyan ve dişlerinde problem olan hastalar, görevlilerce araçla evlerinden alınarak hastaneye getiriliyor. Kayıt işlemleri yapıldıktan sonra servise yatırılan hastalar, genel anestezi yöntemiyle tedavi ediliyor.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır'da sağlık alanında vatandaşlara çok kaliteli hizmet sunulduğunu söyledi.
Engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinden en güzel şekilde yararlanması için çaba gösterdiklerini ifade eden Tekin, "Arkadaşlarımızla yaptığımız istişarelerde engellilere yönelik böyle bir sağlık hizmetini başlattık. Artık hizmete açtığımız ameliyathanede genel anestezi yöntemiyle engellilerin diş tedavilerinin sorunsuz bir şekilde yapıyoruz." dedi.
"HASTAYI EVİNDE ZİYARET EDİYORUZ"
Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Kamuran Tan da poliklinikte tedavisi güç olan engelli vatandaşların diş tedavilerine sorunsuz bir şekilde yapılabileceği ameliyathaneyi oluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Tan, engelli ve bakıma muhtaçlara ağız ve diş sağlığı açısından evde de sağlık hizmeti verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Genelde bakıma muhtaç olan vatandaşlarımızın düzenli kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bu konunda evde bakım birimimiz var. Vatandaşlarımız burada bir kayıt oluşturdukları zaman ekiplerimizle hastayı evlerinde ziyaret ediyoruz. Onların hastanemize taşınmasını sağlayarak burada tedavi işlemlerini yapıyoruz."
Bölge genelinde önemli bir eksikliği giderdiklerini aktaran Tan, "Bunu da çözmüş olduk. Bu durumdaki hasta yakınlarının bize başvurmasını istiyoruz. Bu hastalarımızın bütün tedavilerini tamamını ameliyathanemizde genel anestezi altında yapalım." ifadelerini kullandı.
GENEL ANESTEZİ ALTINDA TEDAVİ
Vatandaşın evde bile kontrol etmekte zorlandığı hastasını, hastane ortamına götürmeye çekindiğini işaret eden Tan, şöyle devam etti:
"Bu çekinceden kaynaklı bu hastalarımızın sağlık sorunu yaşama durumu var. Mutlaka başvurularını yapsınlar. Genel anestezi altında bu kapsamdaki hastalarımızın tedavilerini ameliyathanemizde gerçekleştiriyoruz. Bakıma muhtaç hastalar kendilerini ifade etmekte zorlandığı için ağız ve diş sağlığı problemleri had safhada oluyor. Engelli kliniğiyle oluşturulan ameliyathanemizde bu hastalarımızın daha rahat tedavi görme şartlarını oluşturduk. Batman'dan gelen hastamızı taburcu ederken ona bakmakla yükümlülerin yüzündeki sevinci görünce çok mutlu olduk."
"10 YATAKLI HASTANE STATÜSÜNDE"
Tan, 2017 yılında hizmet vermeye başladıkları Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin 2019 yılında B sınıfı 10 yataklı bir hastane statüsüne kavuştuğunu belirtti.
Kendilerine başvuran hastaların bütün tedavilerini yapabilecekleri, tam teşekküllü bir ameliyathanelerinin mevcut olduğunu vurgulayan Tan, "Yine aktif halde kullandığımız yataklı servislerimiz mevcut. Hastanemizde genel anestezi uzmanımız, çene cerrahisi uzmanlarımız ve diğer bütün diş hekimliği dallarında uzmanlarımız mevcut." diye konuştu.
VİDEO: UZMANLARDAN MERDİVENALTI İMPLANT UYARISI (25.08.2019)
- Etiketler :
- Haberler -
- Diş
- Engelli
- Diyarbakır