Diyabet hastasının ‘şeker çubuğu’ çilesi
SGK'nın 10 Ocak 2011 tarihli genelgesi, diyabet hastalarının canını sıkacak nitelikte. Zira genelge, devletten şeker ölçüm çubuğu almayı ciddi şekilde zorlaştırıyor.
Diyabet yaşam boyu süren bir hastalık. İyi tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, böbrek yetmezliği, ayak amputasyonları, görme kaybı ve körlük nöropati gibi ağır organ hasarlarına neden oluyor.
Diyabette organ hasarlarını önlemenin tek yöntemi ise günde en az 3-4 kez kan şekerini ölçmek ve kan şekeri değerine göre insülin ya da hap tedavisini ayarlamak. Araştırmalar, düzenli kan şekeri ölçülen hastalarda diyabete bağlı organ hasarlarının yarı yarıya azaldığını gösteriyor. Bu nedenle dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde devlet diyabet hastalarına kan şeker ölçüm test çubuklarını ücretsiz sağlıyor.
Türkiye’deki diyabet hastaları, 10 Ocak 2011 tarihine kadar kan şeker çubuklarını eczanelerden, herhangi bir işlem yapmadan ve ücretsiz olarak alıyordu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 10 Ocak 2011 tarihinde yayımladığı 2011/5 nolu genelge hastaları bir hayli zorlayacak. Çünkü bu tarihten itibaren diyabet hastaları için kan şekeri ölçüm test çubuğu almak, yoğun bürokratik işlemler gerektiren ve son derece güç bir sürece girdi.
Diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarının eczane provizyon sisteminden çıkarılmasıyla ilgili olarak Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz şunları açıkladı:
HASTALAR BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞAYACAK
“Küresel bir sağlık sorunu olan ve Türkiye’de yaygın şekilde artan Diyabet hastaları için çok önemli ihtiyaç olan şeker ölçüm çubukları şimdiye kadar eczane provizyon sisteminden onay alınarak eczaneler tarafından temin ediliyordu. Hasta, reçetesi ve raporuyla birlikte eczaneye başvurduğunda ölçüm çubuklarından temin edebiliyordu. Ancak 11.01.2011 tarihi itibariyle yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun konuyla ilgili açıklama yapacağı ve açıklama yapılana kadar şeker ölçüm striplerinin ödemeden kaldırılmış ürün olarak işlem göreceği, hastaların ürünleri ücretini ödeyerek alacağı bildirilmiştir.”
Yılmaz, bu durumda diyabet hastalarının büyük mağduriyet yaşayacağını, bu mağduriyetin ortadan kaldırılarak eski sisteme geri dönülmesi gerektiğini belirtti.
Genelgeden öncesi ve sonrası hastanın kan şekeri ölçüm çubuğuna ulaşım aşamaları şöyleydi:
GENELGEDEN ÖNCE ÖLÇÜM ÇUBUĞU İÇİN YAPILACAK İŞLEMLER
• Sağlık Kurulu raporu ile hastanın kan şeker ölçüm test çubuk ihtiyacı ve adedi belirlenir.
• Diyabetli hasta doktora başvurur, reçetesini alır, eczaneye verir ve kan şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz alır.
GENELGEDEN SONRA ÖLÇÜM ÇUBUĞU İÇİN YAPILACAK İŞLEMLER
• Sağlık Kurulu Raporu ile hastanın kan şeker ölçüm test çubuk ihtiyacı ve adedi belirlenir.
• Diyabetli hasta doktora başvurur, kan şeker çubuğu için ayrı bir özel reçete alır.
• Reçeteyle eczaneye başvurur ve kan şeker çubuklarının bedelini cebinden öder.
• Eczacı reçetenin arkasına elle bedeli alınmıştır yazısı yazıp kaşeler, hastaya reçeteye test çubuğunu aldığına dair imza attırır.
• Eczacı hasta adına kesilmiş bir fatura verir, fiş kabul edilmez.
• Diyabetli hasta daha önce Sağlık Kurulu’ndan aldığı raporu “Aslı Gibidir” diye onaylatıp bu raporu, reçetenin aslını, eczaneden aldığı faturayı SGK bölge ofisine şahsen müracaat eder. Kuyruğa girer, geri ödeme için başvuruda bulunur.
• SGK’nın ilgili memuru bu belgelerin eksik ya da doğru olup olmadığını kontrol eder ve kabul eder. • Hasta banka hesabı yoksa bir hesap açtırır.
• SGK makul bir süre içinde (ortalama 2-4 ay içinde) test stribinin bedeli olan parayı banka hesabına yatırır.
• Diyabetli hasta bankaya gider ve parasını alır.
- Etiketler :
- Haberler