Diş ağrısı neden hep gece başlar?
Geceleri başlayan zonklayıcı tarzda diş ağrısı insanı bazen çaresiz bırakıyor. Şiddetli diş ağrılarının genellikle gece ortaya çıkmasının sebebi ise o saatlerde hormonlarda meydana gelen değişiklikler.
İSTANBUL - Gece başlayan şiddetli diş ağrısının ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlamasıyla ortaya çıkabileceğini belirten Diş Hekimi Yeşim Tünal Güzey, iltihabın diş sinirinin ölmeye başlaması ile oluştuğunu söyledi. İltihabın kök dışına doğru yayılmaya çalışmasıyla dokularda baskı ve bu nedenle ağrı oluştuğunu vurgulayan Güzey, “Bu durum diş hekimliğindeki en şiddetli ağrıdır. Şiddetli ağrının bilhassa gece oluşmasının sebebi; gece saatlerinde hormonal farklılıklar nedeniyle damarlarımızın genişlemesidir. Kök ucundaki iltihap dişte dolaşım bozukluğu oluşturur ve bu durum basınca neden olur. Basınç diş içindeki sinirler üstünde ağrı yapar” dedi.
Peki gece başlayan diş ağrısına müdahale nasıl yapılmalı? Güzey’in önerisi şöyle:
“Öncelikle diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli. Yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek ılık tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalı.Sıcak iltihabı arttıracağı için kesinlikle sıcak uygulanmamalı.”
İKİNCİ AĞRIYA NEDEN OLMAYIN
Ağrıyan diş üzerine herhangi bir ağrı kesici ilaç ve kolonya gibi solüsyonların uygulanmaması gerektiğine dikkat çeken Güzey, “Kimyasal yapıları nedeniyla bu gibi ilaçlar dişetinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına yol açacaktır” dedi ve evde yapılabilecek müdahaleler hakkında şunları söyledi:
“Eğer iltihap nedeniyle yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalı. Hekimi yanıltmamak için ilaç almadan bir an önce diş hekimine gitmekte fayda var. Gidilemiyorsa mutlaka bir ağrı kesici alınmalı. Ancak ağrı kesiciler kısa bir müddet etki gösterdikten sonra yetersiz kalır. Çok sayıda ağrı kesici alınması da, ağrı için bir çözüm olamaz, sadece mideye zarar verir. Diş üzerinde çürük nedeniyle oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk koyulabilir. Ancak bu işlemi yaparken bu yağın diş etine sızmamasına dikkat edilmeli çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.”
Diş Hekimi Yeşim Tünal Güzey, çürük diş tedavisini, “Diş doktoru tarafından anestezi yapılarak dişin çürüğü temizlenir. Böylece diş içinde meydana gelen iltihabi baskı azaltılır. Daha sonra ise dişin siniri alınarak kanal tedavisi yapılır” şeklinde özetledi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık