Dikkat, bahar çarpmasın!

Kıştan bahara geçiş döneminde, havadaki ısı, nem, basınç, rüzgar gibi etkenlerin ani değişimi, bağışıklık sistemini etkiliyor, bu da hastalıklara yatkınlığı artırıyor.

Dikkat, bahar çarpmasın!

Halsizlik, yorgunluk ve mutsuzluk hissi, tüm vücutta özellikle kaslarda ağrılar, uykuya dalamamak, uyanamamak ve sürekli sıkıntı hali bahar yorgunluğunun belirtileri arasında. Bu da, iş performansının ve hayat kalitesinin düşmesine sebep olabiliyor. Bahar yorgunluğu zannedilen bazı belirtilerin altından kansızlık, hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) gibi başka hastalıkların da çıkabileceğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Serap Bos, bu nedenle belirtiler uzadığında mutlaka bir doktora gidilmesi gerektiğini söylüyor.

Bahara uyum sağlamaya çalışan vücudun, daha uzun süre gün ışığına maruz kaldığını vurgulayan Dr. Bos, “Gecelerin kısalması ve günlerin uzaması, saatlerin ileriye alınması gibi faktörler vücudun hormon dengesini değiştirerek uyku düzenini olumsuz etkiler. Uyku düzenindeki bu değişiklikler; vücudun yeterince dinlenememesine, sürekli yorgunluğa, konsantrasyon bozukluklarına ve unutkanlığa yol açar. Özellikle yoğun iş temposuna sahip olanlar, stresli kişiler sadece baş ağrısı değil; sırt, boyun, omuz kaslarında ve vücudun çeşitli eklemlerinde ağrılar hisseder” diyor.

BAHAR AYLARINDA DEPRESYON RİSKİ YÜKSEK
Bahar mevsimi, kişinin psikolojik durumunu da etkiliyor. Bahar depresyonu, mevsimsellik göstermesi dışında genel olarak diğer depresyonlara benzer belirtiler taşıyan bir hastalık. Yetersiz güneş ışığı almanın beyinde bazı kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozduğunu hatırlatan Dr. Bos’un, hem bahar depresyonuyla hem de baharda artan diğer hastalıklarla başa çıkma yolları hakkında söyledikleri şöyle:

“Bu hormonlar kişinin vücut ısısı ayarlanması ve uyku-uyanıklık düzeninde önemli rol oynar. Biyolojik saatin bozulması ile kişi depresyona daha açık hale gelir. Güneşli havalarda daha neşeli, kapalı havalarda cansız ve melankolik olan kişilerde, çoğu zaman biyolojik saatte aksamalar söz konusudur. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bu durum daha çabuk ortaya çıkar, intihara kadar gidebilir

MİDE HASTALIKLARI DA ARTIYOR
Özellikle bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan sorunların başında; ülser, reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları gelir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri de bahar aylarında daha çok görülür. Nem ve güneş ışığı faktörleri, ülser şikayetlerini artırır. Hazımsızlık sorunu yaşayan bazı hastalarda ise bahar aylarında daha fazla tüketilen çiğ sebze ve meyvenin bu soruna neden olduğu düşünülmektedir. Bazen bu sorunlar mide kanamasına kadar gidebilir

DÜZENLİ BANYO YAPMAK SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUR
Mevsim değişikliğine uyum sağlayamayan vücudun soğuk algınlığına yakalanma riski de bahar aylarında yüksektir. Özellikle risk gurubunda bulunan bebekler, 65 yaşın üzerinde olan kişiler, astım dahil kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanan hastalar risk grubundadır. Hastalıktan korunmanın yolu bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır. Dengeli beslenmek, düzenli uyumak, stresten uzak durmak, spor yapmak, her gün düzenli banyo yapmak ve sigara içmemek en önemli korunma faktörleridir.

ALERJİK HASTALIKLARA DİKKAT
Bahar aylarında polenlerin ortaya çıkmasıyla beraber alerjik astım ve alerjik rinit de sık görülür. Burun hücrelerindeki alerjik değişimler; burun akıntısı, tıkanıklık, gözlerde yaşarma gibi belirtilere yola açar. Tedavi edilmeyen kişiler çok yüksek oranda (%20 civarında) astıma yakalanabilir. Alerjiyi oluşturan sebebin bulunması durumunda, hedefe yönelik tedavi yapılabilir."

Sayfa Yükleniyor...