CRP (C-reaktif protein) nedir, kaç olmalı? CRP değeri neden yüksek çıkar?

CRP (C-reaktif protein), karaciğer tarafından iltihaplanmaya yanıt olarak üretilen bir maddedir. Peki kandaki yüksek CRP seviyesi neden ortaya çıkar, tedavisi nelerdir? İşte, CRP hakkında merak edilenler...

CRP (C-reaktif protein) nedir, kaç olmalı? CRP değeri neden yüksek çıkar?

Karaciğerde üretilen bir proteine CRP (C-reaktif protein) denir. Yüksek CRP seviyesi kandaki iltihap belirtecidir. Enfeksiyondan kansere birçok hastalık, CRP seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

CRP DEĞERİ NEDEN YÜKSEK ÇIKAR?

Kan değerlerindeki yüksek CRP seviyesi vücutta iltihabi reaksiyon veya bir enfeksiyon olduğuna işarettir. Ayrıca, kalp atardamarlarında iltihaplanma olduğunu gösterebilir ve bu da kalp krizi riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelebilir. CRP seviyelerinin azalmasının da iltihabi reaksiyonun veya enfeksiyonun azalmaya başladığına işaret ettiğini söylemek mümkündür. 

NORMAL CRP DEĞERİ KAÇ OLMALI?

Laboratuvarda kan örneği alınarak CRP değeri ölçülür. CRP testi yapılan ortalama sağlıklı bir kişide CRP seviyesinin 4.9 mg/L’nin altında olması beklenir. Normal değerler deneyin yapıldığı laboratuvardan laboratuvara farklılık gösterebilir.

CRP YÜKSEKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ateş, lokal ısı artışı
  • Halsizlik
  • Kızarıklık
  • Şişlik ve ağrı

CRP (C-REAKTİF PROTEİN) DEĞERİ NASIL DÜŞER?

CRP değerinin düşmesi için altta yatan hastalığın teşhis edilmesi ve tedavi planlaması yapılması gerekir. Altta yatan hastalık tedavi edildiğinde CRP değeri de tedaviye cevap olarak düşer. CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur.

Ancak belirgin hastalıkların tedavi edilmesi dışında yaşam alışkanlıklarını değiştirerek kalp damar ve diyabet gibi bir çok hastalığı önlemek mümkündür. Belirtilen tedbirleri uygulamak sadece CRP değerinin düşürülmesi değil sağlığı korumaya yöneliktir. Bu tedbirlerden bazıları şu şekildedir;

  • Fazla kilolardan kurtulmak

  • Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına maruz kalmamak

  • Alkol tüketiminde kontrollü olmak

  • Yüksek kalorili gıdalar ve doymuş yağlardan kaçınmak

  • Tereyağı, iç yağı ve margarin yerine zeytin yağı gibi bitkisel ve doğal yağlarla hazırlanmış gıdaları tercih etmek

  • Hayvansal gıdalar yerine sebze, tahıl ve baklagil ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak

  • Posadan zengin beslenmek

  • Kırmızı et tüketimini haftada 1-2 porsiyon ile sınırlandırmak, kırmızı et yerine tavuk veya balık eti tercih etmek

  • Omega-3'ten zengin beslenmeye çalışmak

  • Düzenli egzersiz yapmak

  • İşlenmiş gıdalardan uzak durmak

  • VIDEO: KARACİĞER YAĞLANMASININ SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

Sayfa Yükleniyor...