Covid-19 aşıları organ nakli olan hastalarda yeterli düzeyde bağışıklık oluşturmuyor
ABD’de yer alan John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, corona virüse karşı geliştirilen aşıların organ nakli olan hastalarda yeterince etkili olmadığını gösterdi. Moderna veya Pfizer/BioNTech aşılarının birinci ve ikinci dozlarını olam katılımcılarının yüzde 46'sı corona virüse karşı saptanabilir düzeyde antikor üretmedi. Aşıya yanıt verenlerin ise güçlü bağışıklık sistemine sahip insanlardan daha az antikor ürettiği ifade edildi.
ABD’de yapılan yeni bir çalışma organ nakli olan hastaların Covid-19 aşılarından yeterince yararlanamayacağını gösterdi.
John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, ülkede uygulanan Pfizer/BioNTech ya da Moderna aşılarının ilk dozlarını alan ve bağışıklık sistemlerini baskılamak için ilaç almak zorunda olan organ nakli hastalarının yalnızca altıda birinde Covid-19’a karşı bağışıklığı tetiklediğini orta koydu.
Ancak, hastalar ve doktorlar, ikinci dozun işe yarayacağını umuyorlardı. Fakat, ekibin yaptığı takip çalışması ikinci dozun katılımcıların neredeyse yarısı için hiçbir faydası olmadığını gösterdi.
JAMA adlı tıp dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarı Dr. Dorry Segev, "Aşılarla elbette durum daha iyi ama harika değil. İkinci doz yararlı, ancak bu bir bağışıklık garantisi değil" ifadelerini kullandı.
KATILIMCILARIN YÜZDE 46'SI SAPTANABİLİR DÜZEYDE ANTİKOR ÜRETMEDİ
Bununla birlikte çalışmanın sonuçları Moderna veya Pfizer/BioNtech aşılarının birinci ve ikinci dozlarından sonra, katılımcılarının yüzde 46'sı corona virüse karşı saptanabilir düzeyde antikor üretmediği görüldü. Aşıya yanıt verenlerin ise güçlü bağışıklık sistemine sahip insanlardan daha az antikor ürettiği ifade edildi.
Diğer taraftan, Johns Hopkins araştırmacılar, viral vektör yöntemini kullanan Johnson & Johnson aşısının etkilerini araştırmadı. Ancak Segev, diğer aşı türlerinin farklı performans göstereceği konusunda iyimser olmadığını söyledi.
NEDENİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAYAN İLAÇLAR
Segev, organ nakli olan hastalardaki temel problemin, nakil yapılan kişilerin vücutlarının organı reddetmesini önlemek için bağışıklık sistemlerini baskılayıcı ilaçlar kullanması olduğunu açıkladı. Bu nedenle, herhangi bir aşıya yanıt olarak baskılanmış bir bağışıklık sistemi, güçlü bir bağışıklık sistemi kadar hızlı bir şekilde devreye giremiyor.
2018'de böbrek nakli olan hastalardan John A. Nucci, “Bu haber kesinlikle duygusal bir hayal kırıklığı. Herkes gibi, salgının yakında bizim için biteceğini umuyordum. Görünüşe göre biraz daha beklememiz gerekecek” dedi.
Suffolk Üniversitesi’nin dış ilişkilerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan 69 yaşındaki Nucci ayrıca, aşılanmış olmasına rağmen hale uzaktan çalıştığını ve kalabalıktan kaçındığını söyledi.
Massachusetts General Hospital'da Organ Nakli ve Bağışıklığı Bozulmuş Konak Enfeksiyon Hastalıkları klinik direktörü Dr. Camille Nelson Kotton ise, Johns Hopkins Üniversitesi’nin bulgularının "organ nakli alıcılarında yapılan çok sayıda farklı çalışmada görülenle benzer" olduğunu belirterek, "Organ nakli olanların daha az korunduğundan şüpheleniyoruz. Antikor üreten insanlar bile korunduklarından emin olamazlar. Hangi seviyede antikorların gerekli olduğu bilinmiyor” dedi.
"T HÜCRE YANITI DA BEKLENMİYOR"
Öte yandan,Johns Hopkins çalışması, bir başka önemli bağışıklık savaşçısı olan T hücrelerini ölçmedi. Ancak, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Transplantasyonu Epidemiyoloji Araştırma Grubu'nun direktörü olan Segev, birçok nakil alıcısının “T hücre yanıtını kasıtlı olarak bloke eden ilaçlar” aldığını söyledi. Segev, "Antikor tepkiniz iyi görünse bile bağışıklığınız olduğunu varsaymayın” değerlendirmesinde bulundu.
ÇOCUKLAR CORONA VİRÜS AŞISI OLMALI MI? (BİLİM KURULU ÜYESİNDEN UYARI)
- Etiketler :
- Haberler -
- COVID-19
- koronavirüs
- Corona Virüs
- Sağlık