Fukuşima felaketinden sonra tiroit kanseri 50 kat arttı
Japonya'da 2011'deki depremin ardından nükleer sızıntının yaşandığı Fukuşima'da, faciadan sonra çocuklarda görülen tiroit kanseri vakalarının 20 ila 50 kat arttığı bildirildi.
2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sırasında nükleer sızıntının yaşandığı Fukuşima'da, faciadan sonra çocuklarda görülen tiroit kanserleri arttı.
İnternet üzerinden yayınlanan bir çalışmaya göre, ağustos ayının istatistikleri, Fukuşima'da bir yıl öncesine göre tiroit kanserine yakalandığından şüphelenilen veya yakalanan çocukların sayısının, 25 vaka artışıyla 137'ye yükseldiğini gösterdi.
"Epidemiology" dergisinin kasım sayısında yayımlanacak çalışmada kullanılan ve bölgede yaşayan 370 bin çocuktan çoğunun ultrasonla muayenesi sonucu elde edilen veriler, Fukuşima Tıp Fakültesi'nin denetimde yapılan testlerle ortaya koyuldu.
TİROİT KANSERİ RADYASYONLA BAĞLANTILI
Çalışmada herhangi başka bir bölgede çocuklarda tiroit kanseri vakalarına, yılda milyonda bir ya da iki kez rastlandığına dikkat çekilirken, Okayama Üniversitesi'nden Prof. Toşihide Tsuda, bu rakamların tahmin edilenin 20 ila 50 kat üstünde olduğunu vurguladı.
Tıp dünyası, çocuklarda tiroit kanserinin, 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasından sonra kesin olarak radyasyonla bağlantılı olduğunu kabul etti.
Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen ve yaklaşık 19 bin kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketi kabul edilen nükleer kaza sonucunda Japonya'daki 50 reaktör geçici kapatılmıştı. Nükleer felaket sonrası radyasyona maruz kalanların kanser olacağı ve kanser oranlarında ciddi artış olacağı savunulmuştu.
- Etiketler :
- Haberler -
- Kanser