Biberiye nedir? (Biberiyenin faydaları nelerdir?)

Geleneksel bir baharat olan biberiye bitkisinin insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Peki, biberiye nerede yetişir? Biberiye kilo vermeye yardımcı olur mu? İşte, biberiye bitkisine dair merak edilenler...

Biberiye nedir? (Biberiyenin faydaları nelerdir?)

Akdeniz bölgesine özgü her daim yeşil bir çalı olan bitkisiyle oldukça fazla alanda kullanılan biberiye Avrupa, Asya ve Amerika'da yüzyıllar boyunca birçok hastalığı tedavi etmek için kullanıldı. olarak çok yaygın kullanılan biberiyenin yağı ve çayı da şifa amacıyla kullanılıyor.

Vitamin ve mineral açısından zengin olan biberiye bitkisinin hafızayı güçlendirici etkisi nedeniyle alzheimer ve demans hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılması öneriliyor.

İtalyan, Yunan ve Türk mutfağının önemli bir baharat olarak bilinen biberiye bitkisi özellikle marinasyon işleminde sıkça tercih ediliyor. Et, tavuk ve patates gibi gıdalara lezzet katıyor.

BİBERİYENİN FAYDALARI

Yüksek miktarda A vitamini ve C vitamini yanında B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini içeriyor. Magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir minerallerini de içeriğinde barındıran bitkinin insan sağlına bilinen birçok faydası bulunuyor. 

- İltihap giderici özelliğiyle sindirimi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.

- Kas spazmI ve ağrı giderici özelliğiyle biliniyor.

- Kalp sağlığını koruyor.

- Sinir fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı oluyor. Özellikle ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılıyor.

-Kilo verme ile ilgili etkili sonuçlar veriyor.

- Suyun vücuttan atılım hızını artırarak, idrar söktürüyor.

- Biberiyede bulunan karnosol, rosmarinik, betülinik ve karnosik-asit kansere karşı koruyucudur. Bitkinin özleri cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, mesane, yumurtalık, kolon, akciğer, ve pankreas kanserlerine karşı etkili sonuçlar veriyor.

BİBERİYE ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Biberiye düşük dozlarda alındığında genellikle güvenli oluyor ancak yüksek dozlarda kullanıldığında ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Bunlar akciğer ödemi, kusma, spazm ve hatta koma şeklinde görülebiliyor. Erkeklerde sperm sayısında, yoğunluğunda ve hareketliliğinde düşüşe neden olabiliyor ve hamile kadınlarda düşüğe neden olabiliyor. Nane ve benzer bitkilere alerjisi olan kişilerin ise tüketmemesi öneriliyor.

BİBERİYE ÇAYI TARİFİ

Sıcak suyun içine serçe parmak büyüklüğünde taze zencefil, bir dal taze biberiye ve yarım tatlı kaşığı bal eklenip eriyene kadar karıştırılır. 10 dakika demlemeye bırakılır. Süzülerek içilir. Günde 1 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir. Düzenli kullanımlarda ara verilerek içilmesi gerekir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL GÜÇLENDİRİRİZ?

Sayfa Yükleniyor...