Beslenme bozukluğu iyileşmeyi geciktiriyor (Malnütrisyon nedir?)
Yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımlanan malnütrisyon, özellikle yatarak tedavi gören hastalarde iyileşme sürecini uzatıyor.
Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) 17-20 Kasım 2015 Ulusal Beslenme (nütrisyon) günü nedeniyle İstanbul’da bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda, hastanelerde yatan hastaların beslenme sorunları tartışılırken Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile ortaklaşa yürütülecek olan ‘Hastanede Yatan Hastalarda Görülen Malnütrisyonla Mücadele’ için ‘Ulusal Beslenme Günü’’ çalışması hakkında bilgi verildi.
KEPAN Başkanı Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay, malnütrisyonun özellikle yatarak tedavi gören hastalarda iyileşmeyi geciktirdiğine dikkat çekti.
Bu hastalarda malnütrisyonun infeksiyonlara eğilimini artırdığını, hastanede kalış süresini uzattığını, ölüm oranlarını yükselttiğini ifade eden Prof. Kılıçturgay, bu durumun ciddi ekonomik kayıplara da neden olduğunu belirtti.
KEPAN Sekreteri Prof. Dr. Kubilay Demirağ da yoğun bakımlarda durumun çok daha ciddi boyutlarda olduğunu ve nütrisyon desteğinin birçok hastada yaşamsal önemi bulunduğunu vurguladı.
ÖZELLİKLE YAŞLILAR RİSK ALTINDA
Avrupa Birliği verilerine gore, toplumdaki sağlıklı bireylerin yüzde 5-15’i, hastaneye yatan hastaların yüzde 30-40’ı ve bakımevlerindeki yaşlıların yüzde 60’ının malnütrisyon veya beslenmeyle ilintili risk altında olduğunu aktaran Prof. Kılıçturgay, “Bunun Avrupa’ya getirdiği ekonomik yük yaklaşık 170 milyar Euro. Ülkemizde malnütrisyonun ekonomik boyutuna dair veriler henüz yetersiz olsa da Türkiye’deki risk oranları bütün gelişmiş ülkelerle benzer durumdadır” dedi.
“ÇÖZÜM İÇİN YENİ PROJELER OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Prof. Kılıçturgay, ‘Ulusal Beslenme Günü’nün amacını, “Ülkemizdeki hastanelerde yatan hastaların beslenme ile ilgili sorunlarını anlamak istiyoruz. Sorunun büyüklüğünü ve nelere mal olduğunu ortaya koymak, çözümü için yeni projeler oluşturmak, bu sayede sağlık harcamalarının azaltılabilmesine ve çok daha gerekli yerlere kaydırılabilmesine yardımcı olmak istiyoruz. Kısacası; ufak organizasyonlarla önlenebilecek birçok sağlık sorununun ve gereksiz sağlık harcamasının önüne geçmek istiyoruz” sözleriyle anlattı.
Ulusal Beslenme Günü çalışmasına kimlerin katılacağı, veri girişlerinin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı ve sonuçlara nasıl ulaşılacağı konularında daha fazla bilgi için: http://www.kepan.org.tr/ adresi ziyaret edilebilir.
- Etiketler :
- Haberler -
- Beslenme